Служба безпеки України фіксує істотну активізацію російських спецслужб на території України з метою створення так званого керованого хаосу через організацію провокаційних акцій із залученням представників громадських організацій. 

Учора на брифінгу про це заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко. Він сказав: «Мета — створити так званий керований хаос. Основні напрями, які ми бачимо сьогодні, — розпалювання міжконфесійної ворожнечі, що зумовлено можливістю отримання Україною Томосу, а також організація заходів активного впливу з метою примусити керівництво України до поступок державі-агресору та ініціювання мирних переговорів на вигідних агресору умовах».
Віктор Кононенко наголосив, що Кремлем розробляється низка заходів, які будуть реалізовані у разі надання Україні Томосу від Вселенського Патріарха. «Вони передбачають, зокрема, інсценування та провокації, пов’язані із захопленням культових споруд нібито представниками праворадикальних організацій, що дасть можливість у подальшому спровокувати масові протистояння та акції протесту за участю парафіян православних конфесій», — наголосив заступник голови СБУ. Він додав: «Російською стороною вже надано замовлення на проведення низки масових протестних акцій, зокрема біля будівлі адміністрації Президента, з подальшою активізацією протистоянь для фізичного блокування державних установ», — зазначив Віктор Кононенко. За його словами, здійснюються підбір та підкуп організаторів, які мають переважно «в темну» використати активістів вітчизняних громадських об’єднань, зокрема патріотичної спрямованості. «Цей рух має перерости в протести по всій Україні з подальшим блокуванням органів державної влади у столиці. Мета — схилити керівництво держави до укладення мирних угод на вигідних агресору умовах», — наголосив представник СБУ.
Він повідомив, що за результатами слідчих дій отримано докази причетності російського проекту «ПАРУС» до підготовки проведення заходу 14 вересня, а також організації та проведення 24 серпня ц. р. в Києві на Майдані Незалежності провокаційної акції під гаслом «День залежності».
Співробітники СБУ вилучили листування, яке підтверджує безпосередню координацію та фінансування цих акцій Юрієм Котом з території РФ.
15 та 16 вересня в Києві співробітники СБУ спільно з Нацполіцією блокували деструктивні наміри колишнього лідера ГО «Молоді регіони» Сергія Хижняка, підконтрольного Олександру Януковичу та екс-міністру МВС України Віталію Захарченку, які переховуються в РФ. Він планував організувати поблизу адміністрації Президента провокаційну акцію для дискредитації української влади.
Установлено, що 9 вересня Хижняк звернувся до одного з громадян України і запропонував провести 15 вересня акцію, за що було обіцяно три тисячі доларів США. «Авансові кошти в розмірі тридцять тисяч гривень були перераховані Хижняком на банківську картку організатора акції одразу після надання підтвердження про готовність», — зазначив Віктор Кононенко.
Як учора повідомив сайт СБУ, також викрито голову держадміністрації одного з районів Харкова, який співпрацював з спецслужбами РФ.