Вечірнє засідання 2 жовтня

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання найменування та ознак належності до Національної поліції України» (реєстр. № 7474). За словами доповідача, заступника міністра внутрішніх справ України Вадима Трояна, необхідність розробки цього проекту обумовлена тим, що останнім часом поліцейські виявляють непоодинокі випадки використання юридичними особами чи громадськими організаціями найменування та ознак належності до Національної поліції. Зокрема, назва «Поліція» використовується на авто, на шевронах та погонах, будівлях. У законопроекті пропонується визначити, що використання найменування та ознак належності до Національної поліції здійснюється винятково поліцією України. Законом внесено зміни до статті 1 Закону України «Про Національну поліцію» щодо уточнення частини 1 статті 1, зазначивши, що термін «поліція» є скороченим найменуванням Національної поліції України. Законодавчим актом також запроваджено адміністративну відповідальність за незаконне використання найменування та ознак належності до Національної поліції України — тисячу або дві тисячі податкових мінімумів доходів громадян.
«Є проблема в Україні, що кожна громадська організація або приватна фірма на сьогодні може поставити в свою назву слово «поліція», — зауважив під час обговорення Антон Геращенко (фракція «Народний фронт»). — І є десятки прикладів, коли деякі громадські організації або приватні охоронні фірми кажуть: ми поліція Сумщини чи поліція Одещини. І люди можуть подумати, що вони мають стосунок до поліції, хоча не мають жодного».
Водночас Олена Сотник («Самопоміч») застерегла, що згідно з проектом керівнику поліції фактично надається можливість на власний розсуд визначати, хто може використовувати найменування, а хто ні. «Це теж може викликати певний ризик, у тому числі корупційний, — сказала депутат. — Але ключове — дуже важливо, щоб за назвою була суть».
Цю думку підтримав і Валерій Писаренко (ДГ «Відродження»): «Багато людей, які приходять до мене на прийом у Харкові, як до депутата на мажоритарному окрузі, ставлять одне і те саме запитання: «Коли Національна поліція зможе забезпечити безпеку на вулицях?».
Зрештою, законопроект підтримали голосуванням 233 депутати.
Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промисловості, інвестиційної діяльності, захисту та гарантування прав і законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності (№ 6671) за результатами голосування направлено на доопрацювання. Голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко виступив із заявою від імені двох фракцій (у т. ч. і «Батьківщини»). Політик заявив, що законопроект, який не набрав у сесійній залі вдосталь голосів, пропонував «зруйнувати монополію олігархів і мафії у природніх секторах економіки: енергетика, газ, вода, інші», «дає можливість розвивати українську економіку, підтримувати національного виробника, створювати робочі місця для українців».
«Кожна людина, яка намагається почати власну справу в Україні, від маленького кіоску до великого заводу, не може почати справу, поки не пороздає хабарі», — стверджував О. Ляшко, навівши власний приклад. Його дружина підключала газ до будинку, не представляючись, що вона дружина депутата. Їй сказали очікувати на підключення півроку. А як заплатила п’ять тисяч гривень — підключили за два тижні.
На початку засідання із заявою від двох фракцій «Народний фронт» та Радикальної партії виступив лідер фракції «НФ» Максим Бурбак. Він наголосив на потребі продовження дії Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». «Це доконаний факт, що рішення парламенту не дозволило Путіну звинуватити Україну в зриві мирного врегулювання, — сказав парламентарій. — Це рішення також допомогло зберегти і зміцнити режим міжнародних санкцій проти Росії. Цінність цього документа в тому, що він не дає шансів Росії уникнути відповідальності».