Міністерство фінансів на аукціоні з розміщення облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП) залучило до державного бюджету 2,773 млрд гривень, інформує прес-служба відомства. Згідно з повідомленням, було задоволено 46 заявок на придбання ОВДП із 54 виставлених. Середньозважений рівень дохідності за гривневими запозиченнями становить 18—19 відсотків та 7 відсотків у валюті. Про що свідчать ці цифри й чи не занадто дорого Україні коштуватимуть ці запозичення, «Голос України» запитав у фінансового аналітика Олексія Куща.
На його думку, запозичення, які нині здійснює Міністерство фінансів, є вимушеним кроком, бо «дуже велику частку доходів до бюджету було закладено через залучення нових боргів». Водночас, за словами аналітика, така політика уряду позбавляє реальний сектор економіки кредитних та інвестиційних коштів.

Високу ціну ОВДП експерт пояснює тим, що зацікавленість інвесторів в українських державних боргових паперах є досить низькою.
«Цьому є багато причин, що мають міжнародний, макроекономічний характер. Капітал нині виходить з ринків країн, що розвиваються, і направляється до США. Передусім це відбувається через зміни, які відбуваються у Сполучених Штатах, які перейшли до нової монетарної моделі», — пояснює Олексій Кущ.
Це одна з причин, чому Україна змушена збільшувати вартість своїх ОВДП. «Якщо держава нині на внутрішньому ринку позичає під 18—19 відсотків річних у гривні та під 7 відсотків у валюті, то більша частина українських підприємств не може конкурувати з нею за доходністю. Підприємства, які приносять власникам рентабельність на рівні 15—20 відсотків, можна перелічити на пальцях однієї руки», — вважає експерт. За його словами, банки, інвестори та нерезиденти, замість того щоб інвестувати в економіку, скуповують державні облігації й отримують за рахунок високої доходності надприбутки. «Аби запустити двигун економіки, держава має виходити з внутрішніх ринків капіталу, тоді інвестиційні потоки скеровуватимуться у бік реального сектору економіки», — підсумував Олексій Кущ.