Міжнародний суд (МС) ООН ухвалив, що США повинні ослабити антиіранські санкції, запроваджені після виходу Вашингтона з угоди по ядерній програмі Тегерана. 
Суд підтримав іранський позов і постановив, що «гуманітарні» товари, такі як продукти харчування і медикаменти, мають бути вилучені з ембарго, повідомляє Бі-Бі-Сі. Оголошуючи вердикт, голова МС Абдулкаві Юсуф підкреслив: «Суд вважає, що США повинні зняти будь-яке обмеження на вільний експорт на територію Ірану товарів, які необхідні для задоволення гуманітарних потреб».
США в ході процесу посилалися на те, що суд не має юрисдикції у цьому питанні, бо воно стосується американської національної безпеки.
Слід зазначити, що рішення МС ООН, який знаходиться у Гаазі, обов’язкові, але не існує реальних інструментів примусити сторони до їх виконання.
МЗС Ірану заявив, що рішення підтверджує нелегітимність і репресивний характер американських санкцій. Економіка Ірану постраждала від травневого рішення президента США повернути обмеження. Зокрема, валюта країни різко девальвувалася.
У відповідь на ухвалу суду адміністрація президента Дональда Трампа оголосила про вихід із двох міжнародних угод. А саме, Вашингтон в однобічному порядку вийшов з договору, який було підписано до Ісламської революції 1979 року, внаслідок чого дві країни перетворилися на противників, а також — з «додаткового протоколу» Віденської конвенції про дипломатичні відносини 1961 року.
Нагадаємо, раніше у своєму виступі на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку Дональд Трамп закликав усі країни ізолювати Іран і пообіцяв запровадити проти нього нові санкції. Він також заявив, що іранська влада проводить на Близькому Сході політику «агресії і експансії» та використовує ресурси інших держав для власного збагачення.