У середу виконавчі комітети двох лідируючих на політичній арені македонські партій -- СДСМ і ВМРО-ДПМНЄ -- провели закриті засідання, на яких виробляли тактику дій після консультативного референдуму про перейменування країни.

Як відомо, через низьку явку його визнано таким, що не  відбувся, и тепер питання про схвалення договору з Грецією і майбутнього вступу Македонії з новою назвою до НАТО та ЄС має вирішувати парламент. Але в правлячої коаліції немає конституційної більшості в ньому. Для ухвалення позитивного рішення з цього питання необхідно, щоб за нього проголосував 81 депутат із 120. А нині правляча коаліція має 71 голос. Усім зрозуміло, що без домовленостей з парламентською опозицією справа не зрушиться з місця.

Тому на прес-конференції журналісти намагалися випитати в лідера СДСМ Зорана Заєва: "Чи були в нього контакти з опозицією?" Але прем'єр не відповів і заявив: "Країна нині переживає складний і серйозний процес. Звісно, ми ще спробуємо забезпечити дві третини голосів у парламенті, але давати більше подробиць я зараз не хочу". Прем'єр наголосив: якщо в залі вищого законодавчого органу не буде досягнуто згоди необхідної кількості депутатів на внесення поправок до конституції, то на країну очікують нові парламентські вибори.

Більш говірким виявився член виконкому й міністр сільського господарства Любчо Ніколовскі. Він повідомив: "Виконавчий комітет дав усі повноваження лідеру СДСМ Зорану Заєву й голові її парламентської групи Томіславу Тунтеву вжити всіх необхідних кроків з підготовки до проведення дострокових парламентських виборів". Але наголосив: усі авторитетні політики з правлячої коаліції спробують переконати депутатів з опозиції виконати волю понад 600 тисяч людей, які проголосували за схвалення договору з Грецією про перейменування країни. А якщо ВМРО-ДПМНЄ й надалі гальмуватиме прагнення громадян до європейського майбутнього, підштовхувати країну до прірви, то буде ухвалено одне рішення -- негайне проведення дострокових виборів до парламенту.

Македонські ЗМІ зауважують, що в стані опозиції є політики, які готові піти на компроміс із правлячою коаліцією. Цього самого дня відбулося засідання виконкому ВМРО-ДПМНЄ. Повз увагу журналістів не пройшов той факт, що в ньому не брав участі один із заступників голови цієї партії Мітко Янчев, який не став бойкотувати референдум і голосував у неділю. Як зазначається, він поділяє багато ідей реформаторського крила консервативної ВМРО-ДПМНЄ, яке не погоджується з деякими діями її керівництва. Напевно, його лише тимчасово не спіткала доля ще одного заступника -- Петра Богоєвскі, який вважається лідером реформаторів і також повів своїх однодумців на референдум. Саме за це його й зняли  з керівної посади в ВМРО-ДПМНЄ. Що зайве свідчить про існуючий розкол у партії.

Звісно, на виконкомі опозиційної партії також обговорювалася позиція, яку вона повинна зайняти після плебісциту. "ВМРО-ДПМНЄ категорично не визнала результати референдуму й заявляє, що договір із Грецією  політично мертвий", -- повідомив на прес-конференції заступник голови партії Александр Ніколовскі. Він додав, що в ВМРО-ДПМНЄ не проти дострокових виборів. Але перед ними необхідно сформувати службовий уряд з мандатом на 100 днів, який розпочне підготовку до виборів. А Зоран Заєв і його міністри, котрі хоч якось пов'язані з виборами, мають піти у відставку. За його словами, ВМРО-ДПМНЄ наполягатиме, щоб посади міністрів внутрішніх справ і соціальної політики в службовому уряді обійняли її представники. "Це наша умова для проведення чесних виборів", -- заявив один із лідерів опозиції. Ніколовскі також ясно дав зрозуміти, що розколоти парламентську групу й перетягнути на свій бік її депутатів нікому не вдасться. "Парламентська група ВМРО-ДПМНЄ як ніколи єдина", -- заявив він.