300 учнів 5—11 класів Космацької загальноосвітньої школи Косівського району навчаються в старому корпусі, збудованому ще 55 років тому. Споруда перебуває в аварійно-критичному стані та не відповідає санітарно-гігієнічним умовам. Зводили її господарським способом без будь-яких технічних документацій. Класні кімнати малих розмірів, учні сидять по троє за одним учнівським столом.

Будівництво нової типової школи розпочато 1998 року, відтоді здали в експлуатацію лише першу чергу. У цьому корпусі навчаються понад 190 учнів початкових класів. Зважаючи на вимоги державної програми «Нова школа», тіснувато тут і першачкам.
Інші приміщення школи законсервовано. Згідно з проектом мають бути спортзал та харчовий блок. Вони не добудовані, а фундамент руйнується. Поліпшити умови навчання дітей неможливо.
Школа розташована в Космачі — самому серці Карпат. Населення тут чималеньке — 6538 осіб. До райцентру 35 км. Зі створенням Космацької об’єднаної територіальної громади заклад став центровим для ОТГ.
Голова ОТГ Дмитро Бербенчук стверджує, що проектно-кошторисна документація є. Проведено процедуру закупівель та укладено договір підряду. Однак жодні роботи досі не велися. Питанням добудови школи активно перейнявся народний депутат Юрій Соловей. Нарешті цьогоріч справа зрушила з місця, принаймні з надходженням коштів.
Сесія Космацької сільської ради об’єднаної територіальної громади виділила 700 тисяч гривень на добудову школи. Це 10 відсотків від 7 млн грн, умова співфінансування проекту із Державного фонду регіонального розвитку. На черговій сесії Івано-Франківської обласної ради ці 700 тис. грн як субвенцію передали Косівському району. Відділ капітального будівництва Косівської РДА виступає замовником робіт, які мають бути виконані до кінця цього року. Отож невдовзі на космацькому довгобуді завирує робота!

Івано-Франківська область.

Фото автора.