Футбол. Ліга Європи. Груповий етап. 2-й раунд. 4 жовтня.
 
Група Е. «Карабах» (Азербайджан, Агдам) — «Арсенал» (Англія, Лондон). 0:3.
 
«Ворскла» (Україна, Полтава) — «Спортінг» (Португалія, Лісабон). 1:2. Голи: Кулач, 10, Монтеро, 90, Кабрал, 90+3.
 
Ворскла»: Шуст, Пердута, Даллку, Чеснаков, Артур, Скляр, Кравченко (Габелок, 84), Шарпар, Кулач (Сергійчук, 60), Ребенок, Коломоєць. Тренер — Василь Сачко.
«Спортінг»: Сален, Гаспар, Коатес, Пінто, Джефферсон, Акунья, Петрович (Кабрал, 70), Фернандеш, Нані, Діабі (Рафінья, 70), Мане (Монтеро, 58). Тренер — Жозе Пезейру.
 
Рефері — Нікола Дабанович (Чорногорія).
 
Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. 10 045 глядачів. 8 градусів.
 
 
«Ворсклі» вдалося забити швидкий гол. Владислав Кулач вдало зіграв на підбиранні й ударом в один дотик відправив м’яч у дальній кут воріт.
Після цього «Спортінг» став до рішучих дій. Гості намагалися зламати оборону полтавчан. Але це їм не вдавалося. Тоді португальці почали обстрілювати ворота Богдана Шуста. І тут нічого не виходило.
Але з наближенням кінця зустрічі напруження зростало. «Ворскла» старалася відвести гру від своїх воріт. Та на останній хвилині основного часу і на третій доданій гості забили два м’ячі і вирвали перемогу. «Ворскла», на жаль, не дотерпіла зовсім трохи. Дуже сумно і прикро.
 
***
 
Василь Сачко: «Тепер можна говорити все що завгодно. Наприкінці побігли забивати другий м’яч і розкрилися. Це була помилка. Мали б довшу лаву, тоді можна було щось будувати».
Динамівці подарували господарям нічию
 
Група К. «Астана» (Казахстан) — «Ренн» (Франція). 2:0.
 
«Яблонець» (Чехія) — «Динамо» (Україна, Київ). 2:2. Голи: Циганков, 8, Гармаш, 14, Говорка, 33, Травнік, 81.
 
«Яблонець»: Груби, Голеш, Говорка, Лішка, Ганоушек, Гюбшман, Масопуст (Кубіста, 86), Травнік, Поважанець, Йовович (Соболь, 90+2), Грамоста (Ікаунієкіс, 78). Тренер — Петр Рада.
«Динамо»: Бойко, Кендзьора, Бурда, Кадар, Пиварич, Сидорчук, Буяльський (Шепелєв, 79), Морозюк, Гармаш, Циганков, Бєсєдін. Тренер — Олександр Хацкевич.
 
Рефері — Себастьєн Дельфер’єр (Бельгія).
 
Яблонець-над-Нісоу. «Стржельніце». 5 000 глядачів. 8 градусів.
 
 
Початок зустрічі вийшов шикарним для «Динамо». Гостям вдалося забити не один швидкий гол, а цілих два! Буяльський знайшов передачею Морозюка. Той віддав на Циганкова, і півоборонець пробив влучно.
Минуло небагато часу, Лішка помилився при передачі на лінії карного майданчика. Гармаш перехопив м’яч і пробив у вільний від Груби кут. Багато хто подумав, що нарешті «Динамо» зіграє успішно і переконливо. Однак то були наївні сподівання.
Звичайно, перебіг подій у зустрічі помітно шокував футболістів «Яблонця». Але таке оніміння тривало недовго. Не можна казати, що господарі перехопили ініціативу. Але за найменшої нагоди організовували швидкі атаки. Одна з них завершилася кутовим. А його розіграш приніс успіх. Говорка замкнув подачу партнера на дальню стійку.
Після перерви гра «Динамо» помітно погіршилася. Кияни не били по воротах, діяли хаотично. Натомість суперник завівся. І багато атакував. В одному з епізодів Пиварич обрізався в центрі поля. Травніка вивели на ударну позицію, і той пробив у дотик. Пиварич намагався вибити м’яч з порожніх воріт, але не вдалося.
Зрівнявши рахунок, господарі не припиняли тиску на ворота Бойка. І були близькими забити ще. Натомість гра у динамівців зовсім розклеїлася. Матч так і завершився нічиєю.
 
***
Капітан «Яблонця» 37-річний Томаш Гюбшман (восьмиразовий чемпіон України в складі донецького «Шахтаря») прокоментував результат матчу в розмові з кореспондентом «Голосу України»:
«Ми сьогодні забили два м’ячі, але здобули тільки нічию. Наша команда погано почала матч, дозволивши супернику забити два голи після наших помилок. Але потім ми зібралися, відкинули хвилювання і знайшли свою гру. До цього ми діяли повільно, тому суперник був кращим. Однак, повіривши у свої сили, ми змогли забити перший гол, а потім і другий. Для нас це історична нічия — перше очко в єврокубках. Хотілося виграти, але не вдалося.
Думаю, ми почали матч погано, оскільки нервували. У нас дуже мало гравців, які мають досвід виступів у єврокубках. Майже для всіх минулий матч з «Ренном» був дебютним».
 
***
«Тримали гру, була боротьба. Голи прийшли з індивідуальних помилок. Стандарт і помилка Пиварича. У мене нема їй пояснення. Йти в обіграш у центрі поля, коли поруч є партнери по команді. У нас не було ким посилити атаку. Тому більше не було моментів.
Наша трійка в центрі поля мала притримувати м’яч. Але Гармаш, досвідчений гравець, постійно обрізався. Одним дотиком. Якщо в таких ситуаціях є помилки, то про який контроль може йтися?
Посилення гри в атаці до зими точно не буде. Надія на внутрішні ресурси, молодь. Залишається чекати, доки вони підтягнуться», — сказав Олександр Хацкевич на прес-конференції після матчу.
 
***
Наступні поєдинки в цій групі відбудуться 25 жовтня. «Динамо» зіграє з «Ренном» на його полі, «Яблонець» прийматиме лідера — «Астану».
 
Геннадій БРАНИЦЬКИЙ, «Голос України» (з Яблонця-над-Нісоу).