Сенат США визнав Голодомор 1932—1933 рр. геноцидом українського народу. Як повідомило Посольство України в США, «Сенат США одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де Голодомор 1932—1933 рр. визнається геноцидом українського народу… Резолюція також засуджує систематичні порушення прав людини, в тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу. Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії».

Резолюція стала результатом плідної взаємодії Посольства України в США, української громади Америки та друзів України в Сенаті США. Проект подібної резолюції був також затверджений Комітетом із закордонних справ Палати представників Конгресу США і наразі очікує розгляду під час пленарного засідання.
«Мільйони людей загинули з волі сталінського уряду колишнього Радянського Союзу, який замислив та вчинив голод в Україні для того, щоб подолати опір країни колективізації та комуністичній окупації», — йдеться у тексті резолюції, повідомляє «Голос Америки».
«Радянський уряд умисно конфіскував врожаї зерна і змусив голодувати мільйони українських чоловіків, жінок та дітей через примусову колективізацію, проведену з метою зруйнувати національну свідомість та рух за незалежність», — наголосили законодавці США.
«Радянський диктатор Йосип Сталін наказав закрити кордони України, щоб ніхто не міг уникнути навмисне створеного голоду, і унеможливив надання будь-якої міжнародної продовольчої допомоги, яка б полегшила голод.
Майже чверть українського сільського населення загинула, або була змушена полишити домівки через примусовий голод, і весь народ постраждав від наслідків тривалого голоду», — зазначає резолюція.
«Я дуже сподіваюся, що приклад США наслідуватимуть і інші країни. Думаю, що це продовження тої ретельної роботи по формуванню проукраїнської світової коаліції», — відгукнувся на звістку зі Сполучених Штатів Президент Петро Порошенко. «Ми дуже довго боролися за це. Надзвичайно вдячні сенаторам, як республіканцям, так і демократам», — сказав він. 
Посол України в США Валерій Чалий подякував «Сенатові США та головним співавторам резолюції — співголовам Сенатського українського кокусу сенаторам Роберту Портману та Річарду Дурбіну за це історичної ваги рішення».   «Це важливо зараз у нашій гібридній війні з Росією, — сказав він в інтерв’ю «Голосу Америки». — Тому що Росія вибрала шлях саме підтримки Сталіна як диктатора. Він у них герой. А у нас зовсім інший шлях… І ми говоримо правду: це був злочин проти українців… В цьому величезний сигнал і сигнал всьому світу і українцям». На думку посла, визнання Сенатом США факту геноциду проти українців є потужним сигналом і для інших країн та народів.