Посол Сполучених Штатів у НАТО Кей Бейлі Гатчісон закликала Угорщину припинити перешкоджати співпраці Альянсу з Україною. Днями під час телефонного брифінгу в Брюсселі вона прокоментувала проблеми у відносинах між Будапештом та Києвом, які загострилися через критику Угорщиною нового закону України про освіту, що вимагає збільшення використання української мови в процесі навчання у школах, повідомляє «Голос Америки».

«Ми далі заохочуємо Угорщину не використовувати двосторонні розбіжності всупереч зобов’язанням НАТО співпрацювати з Україною», — заявила посол. Кей Бейлі Гатчісон підкреслила, що «для України, яка зазнає російської агресії на своїх кордонах, важливо, щоб ми допомагали їй усіма можливими способами». Також вона висловила сподівання, що «Угорщина окремо врегулює з Україною свої розбіжності стосовно закону про освіту, а тоді приєднається до нас у НАТО, щоб допомагати Україні всіма способами зберегти її суверенну територію і стабілізувати її демократію». 
Кей Бейлі Гатчісон наголосила, що США є лідером в НАТО і мають наміри залишатися лідером у цій трансатлантичній організації, яка успішно гарантує мир своїм членам вже близько 70 років.
Заяву такого само змісту озвучив і керівник Бюро національної безпеки Польщі Павел Солох. За його словами, напруга у відносинах між Україною і Угорщиною не повинна впливати на розвиток співпраці Києва з НАТО та Європейським Союзом. Під час спільної прес-конференції у Києві з секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олександром Турчиновим Павел Солох зауважив, що на наступному засіданні Ради НАТО-Росія питання агресії РФ проти України буде єдиним, що розглядатиметься на порядку денному.
Як відомо, Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення Закону «Про освіту», яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.