Наталія Філатова стала першою серед українок, яка подолала надскладну дистанцію — Ультра трейл де Мон Бланк (UTMB).

Цей забіг відбувається щороку у Франції, утім її територією не обмежується, а захоплює й Італію та Швейцарію. Спортсмени стартують у містечку Шамоні, й за дві доби мають подолати 170 км горами навколо Монблану, найвищої точки Європи. Загальний набір висоти при цьому становить майже 10 000 м.
Для далеких від бігу людей це просто цифри й факти. Для тих, хто хоча б раз у житті спробував пробігти п’ять кілометрів і потім кілька днів страждав від крепатури, — неймовірний подвиг, який може здійснити людина, яка має не лише залізні м’язи, а й такий само характер і незламну волю.
UTMB — найпопулярніший з усіх трейлів світу. Взяти участь у ньому мріє кожен спортсмен, який займається цим видом бігу. Через величезну кількість охочих й небагато місць (заледве 2500) право на участь розігрують через лотерею. Але навіть аби бути допущеним до неї, потрібно подолати щонайменше три забіги дистанцією понад сто кілометрів. «Так склалося, що я якраз пробігла три такі трейли й мала необхідні 15 балів», — розповідає Наталія.
На запитання: «Чи не хотіла вона в якійсь момент зійти з траси?» Наталка усміхається. Певно, що такі думки були, адже стартувати довелося одразу після ангіни, а під час набору висоти з’явилися проблеми з легенями. «Упродовж забігу за мною стежило і вболівало стільки людей, що зупинитися я не мала права!» — розповідає спортсменка.


Водночас свою роль тут зіграв і безкомпромісний характер Наталії. Вона вклалася у відведений організаторами час на подолання дистанції, і з відомим серед бігунів українським прапором, на якому англійською написано: «Я — українець й пишаюся цим» подолала фінішну пряму (на знімку).

Фото надане Наталією ФІЛАТОВОЮ.