Кількість охочих вивчати медицину в ФРН дедалі збільшується. Приміром, на найближчий зимовий семестр подали заяви 44 тисячі абітурієнтів, а в державних вишах передбачено трохи більше дев’яти тисяч місць. Але перед останнім літнім семестром ситуація була ще напруженіша, пише видання Berliner Morgenpost, місця знайшлися лише для одного з 12 претендентів.
Нині для зарахування на медичні факультети діють такі правила: 20% місць надаються абітурієнтам з найвищими оцінками в атестаті зрілості, 20% розподіляються за «квотою очікування» серед тих, кому забракло місця раніше. На решту 60% загальні правила не поширюються, оскільки виші самі вирішують, кому і на яких умовах їх надати. Найчастіше абітурієнтам доводиться складати спеціалізовані тести, зокрема природничо-науковий, розроблений університетською клінікою Гамбург-Еппендорф.
За такого великого конкурсу, коли навіть високі оцінки в атестаті не гарантують зарахування, чимало претендентів сподіваються вступити саме за 20-відсотковою «квотою очікування». Проте дожидатися своєї черги їм зазвичай доводиться упродовж 14—15 семестрів, що довше стандартного терміну навчання у медичному вузі, котрий становить 12 семестрів.
Наприкінці минулого року Конституційний суд ФРН визнав такий порядок неконституційним і зобов’язав землі розробити новий єдиний для усієї країни стандарт правил для вступу на медичні факультети, а також скоротити терміни очікування для зарахування.
Щоправда, влітку цього року міністри культури федеральних земель вирішили повністю скасувати «квоту очікування», а замість оцінок в атестаті враховувати ще щонайменше два інших критерії. Які — поки що не визначено, але про них стане відомо невдовзі. Нові правила почнуть діяти не раніше, ніж наприкінці наступного року. А як бути тим, хто вже певний час очікує зарахування за квотою, поки що невідомо.

Берлін.