Справа проти українського режисера Олега Сенцова є порушенням міжнародного права та елементарних стандартів правосуддя, тому Європейський Союз очікує негайного звільнення кремлівського бранця. Про це йдеться у заяві речника ЄС, поширеній Європейською службою зовнішньої дії.
У заяві наголошено, що Олег Сенцов виявив неймовірну мужність, рішучість і самовідданість під час своєї 145-денної голодовки, повідомляє «Європейська правда». «Його здоров’я погіршилося до критичного стану. Відмовляючись забезпечити його належним медичним лікуванням у медичній установі, органи влади Російської Федерації порушили права людини, а також свої власні зобов’язання стосовно прав людини відповідно до міжнародного права». «Європейський Союз висловлює солідарність з Олегом Сенцовим, і, крім швидкої та відповідної медичної допомоги, очікує його негайного звільнення разом з усіма незаконно затриманими українськими громадянами в Росії та на Кримському півострові. Міжнародні стандарти прав людини на півострові повинні дотримуватися», — наголошують в ЄС.
5 жовтня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила у Фейсбуці, що Олег Сенцов припиняє голодовку. «Це означає, що він у критичному стані, практично за межею, — написала вона. — В РФ винятково словесно, без медичних довідок запевняли, що стан його здоров’я задовільний. Неправда. Вони б його тоді не «вмовляли» припинити голодовку і постійно не тиснули б на політв’язня психологічно. З такими цілями, з такою силою волі, відданістю та щирою українською позицією людина не могла здатися… Закликаю РФ зберегти життя українця! Я вимагаю, щоб йому надали найкращих незалежних медичних спеціалістів, які проведуть його повний медичний огляд. Я хочу бачити висновок про стан здоров’я Олега Сенцова. Окрім цього, саме фахові спеціалісти-дієтологи мають розробити схему виходу з голодовки. Цих лікарів ми можемо привезти з України чи Європи».
Ще раніше адвокат Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що політв’язень має намір припинити голодовку, оскільки найближчим часом до нього «заплановано застосування примусового харчування», і думку Сенцова при цьому вже не враховували, про що в листі написав сам Олег. За його словами, примусове годування тюремники планували проводити в рамках «реанімаційних заходів з порятунку життя пацієнта». Вчора в інтерв’ю «Известиям» заступник директора Федеральної служби Росії з виконання покарань Валерій Максименко підтвердив, що медпрацівники ФСВП готувалися розпочати примусове годування Олега Сенцова.