На вшанування дітей Голодомору, замучених і тих, які вижили й через все життя пронесли страшний спогад про злочин сталінського режиму, цими вихідними знову запалили свічку пам’яті. Саме так — «Запали свічку пам’яті» — називається міжнародна акція, яка стартувала 1 вересня і потужно набрала обертів на початку жовтня. У 85-ту річницю Голодомору протягом 85 днів у 85 куточках світу мають відбутися акції, мета яких — об’єднати українців, розповісти громадянам інших країн про Голодомор. 6 жовтня пам’ять померлих від голоду в Україні вшановували в одному з найбільших у світі християнських центрів паломництва, що в невеликому містечку Фатіма, за 130 кілометрів від столиці Португалії Лісабона (на знімку).

Протягом року в Фатімі бувають сотні тисяч паломників. Торік під час відвідання міста Папою Римським тут зібралося п’ятсот тисяч вірян. Християни з різних держав були в санктуарії Пресвятої Богородиці Діви Марії і під час нашої акції. Де-хто з них молився разом з українцями за упокій замучених голодом. Панахиду провели священики Української греко-католицької церкви. А організувало акцію посольство України в Португалії спільно з активістами української громади та священиками.
Найбільш хвилюючою частиною стало зачитання прізвищ дітей, які померли голодною смертю з вини сталінського режиму. Прозвучало 85 імен. За інформацією нашого посольства, цей страшний список надали працівники Національного музею «Меморіал жертв Голодомору». В пам’ять про них запалили 85 свічок.
Надзвичайний і Повноважний Посол України у Португальській Республіці Інна Огнівець нагадала про те, що радянська влада замовчувала і всіляко приховувала цю трагічну сторінку. Настав час сказати правду. Говорити її треба на повен голос. Світова спільнота має знати масштаби і наслідки геноциду проти українського народу. «Нам усім важливо зберігати пам’ять про невинних жертв і передавати інформацію про злочини комуністичного режиму наступним поколінням», — зазначила посол.
Діва Марія явила себе у Фатімі під час Першої світової війни. Церква закликала тоді молитися за припинення війни і встановлення миру. Так само й українці, які взяли участь в акції, молилися за відновлення миру в рідній державі.
До речі, Португалія на рівні держави визнала Голодомор геноцидом українського народу.

Лісабон