Термінові дебати ПАРЄ на тему «Майбутнє Ради Європи» відбудуться у четвер. Таке рішення учора ухвалило Бюро ПАРЄ. Окрім того, Бюро відкинуло пропозицію не розглядати «російське питання» на поточній сесії, а відкласти його розгляд на рівень так званого Постійного комітету — одного з керівних органів Парламентської асамблеї, повідомляє «Європейська правда». Ще до початку сесії було відомо, що за ініціативи генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда буде зроблено спробу повернути до сесійної зали російську делегацію, а для цього спробувати внести зміни до регламенту ПАРЄ, щоб ускладнити процедуру накладання санкцій проти країни, яка порушує міжнародне право.

Внесення цих змін є вимогою Росії. Лише в цьому разі вона повернеться до роботи в ПАРЄ і відновить сплату внесків, повідомляє «Європейська правда». Прибічники ідеї зміни регламенту пропонували доручити розгляд цього питання Постійному комітету, що збереться у Гельсінкі 23 листопада, що практично б гарантувало ухвалення рішення на користь росіян. Однак така пропозиція «зустріла шалений опір» на Бюро, інформує «Європейська правда». Також депутати розкритикували Ягланда за сумнівний юридичний висновок про незаконність санкцій, підготовлений без участі ПАРЄ.
«ПАРЄ: ці дні вирішують, чи парламентарії з усієї Європи готові добровільно знищити свої можливості під впливом генсека Ради Європи, що лобіює ліквідацію всієї санкційної системи на вимогу РФ? Чи залишать Парламентську асамблею Ради Європи такою, якою її задумали засновники Ради Європи 70 років тому, — написав у Фейсбуку глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв. — Якщо план проросійського лобі спрацює, то залишиться недовго до святкування у Москві знищення організації, яка покликана захищати демократію, верховенство права і права людини. Всього того, що є ворожим Кремлю. Українська делегація опиратиметься цьому сценарію всіма силами. Колись Рада Європи допомогла Україні будувати демократичне суспільство. Сьогодні наша черга допомогти Раді Європи не втратити принципи і репутацію».
Учора на полях ПАРЄ також відбувся захід «Як Росія переслідує журналістів», організований Кримською правозахисною групою і Центром інформації про права людини. Російський журналіст Аркадій Бабченко, замах на життя якого було викрито під час спецоперації СБУ, заявив, що Росія як держава сама організовує терор по всьому світу, і закликав депутатів ПАРЄ не знімати санкції з РФ. «Вона веде проти всього світу війну. Вона почала вести таку війну, якої досі не було. Геббельс заздрить у труні», — цитує Бабченка у Фейсбуку журналіст Юрій Луканов.