Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у відкритті виставки картин кореспондента Укрінформу Романа Сущенка (на знімку), який два роки тому був незаконно затриманий та засуджений за надуманими обвинуваченнями до 12 років в Російській Федерації.

Інформуючи про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ, Ірина Геращенко зауважила, що наразі українська влада не має жодного сигналу від російської сторони у питанні розблокування процесу звільнення незаконно утримуваних українців. Вона підкреслила, що українська сторона не отримала жодної відповіді на неодноразові ініціативи передати громадян РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, задля повернення незаконно утримуваних українців.
«Росія демонструє повну неповагу до прав людини, незаконно утримуючи українців. Україна не визнає ні псевдовирок Роману Сущенку, ні псевдовирок Олегу Сенцову, ні Володимиру Балуху», — додала І. Геращенко. Окрім того, вона розповіла, що 22 громадянина РФ уже скерували звернення до Президента РФ з проханням повернути їх до Росії.
Уповноважений Президента України з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі нагадала, що 70 українців та представників кримськотатарського народу незаконно утримуються в РФ та в Криму виключно за політичними мотивами.
Під час заходу Ірина Геращенко повідомила, що Міністерство закордонних справ України звернулося до російської сторони з вимогою надати повну інформацію про стан здоров’я Олега Сенцова. За її словами, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова також подала звернення до Омбудсмена РФ  з вимогою надати достовірну інформацію про українського політв’язня.
Окрім того, політик поінформувала присутніх, що Україна залишається відданою політико-дипломатичному врегулюванню ситуації у Донецькій та Луганській областях. Вона зауважила, що для посилення інструментарію переговорних процесів парламент 4 жовтня 2018 року ухвалив Закон «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Вона наголосила, що це рішення вже привітали представники міжнародної спільноти, зокрема, представники країн G7, країн нормандського формату, Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер та Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Марі Йованович.
Водночас представник гуманітарної підгрупи ТКГ наголосила, що Російська Федерація не виконала жодного з пунктів мінських домовленостей, зокрема у безпековому та гуманітарному вимірі. 
«Наші міжнародні партнери мають посилити тиск на РФ з вимогою виконати взяті зобов’язання у мінських домовленостях та вимагати звільнення Романа Сущенка, Олега Сенцова, Станіслава Асєєва, Володимира Балуха та інших бранців Кремля», — наголосила Ірина Геращенко.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.