Винятково чесними й коректними  назвав загальні вибори, що відбулися минулої неділі в Боснії й Герцеговині (БіГ), голова  ЦВК Бранко Петрич. Хоча понад шість з половиною  тисяч місцевих і закордонних спостерігачів внесли зауваження про різні порушення в підсумкові протоколи на виборчих дільницях, де в день голосування виникло 383 конфліктні ситуації. Але, за словами голови ЦВК, це не вплинуло на перебіг виборів, а хуліганські прояви були негайно припинені членами виборчкомів і поліцією. Завдяки підвищеним заходам безпеки й сонячній погоді люди охоче йшли на голосування. І явка по всій країні становила 53,26%.

Вранці в понеділок телеканал  N1 TV повідомив, що після обробки майже 45% протоколів стала ясно: від сербського населення БіГ до тричленного складу президії (колективний орган керування державою) проходить екс-президент Республіки Сербської Мілорад Додік. До речі, він уже оголосив про перемогу й почав її святкувати. Додік одержав довіру 55,15% виборців,  і в тому, що він ввійде до складу президії, можна не сумніватися.

За квотою хорватського населення БіГ до президії, швидше за все, ввійде  Желько Комшич, який заручився підтримкою 49,47%. Він замінить у колективному органі Драгана Човича, відомого своїми сепаратистськими поглядами. А інтереси боснійців представлятиме Шефік Джаферович, який набрав 37,97% і значно випереджає конкурентів. Він змінить у президії Бакіра Ізетбеговича.

Цього самого дня у Республіці Сербській люди вибирали собі нового президента й двох віце-президентів. Висуванець правлячого Союзу незалежних соціал-демократів Желько Цвіянович, який вважається політиком, близьким до Мілорада Додіка, й замінить його на цій посаді.

Крім того, в БіГ із 7,5 тисячі кандидатів обирали  депутатів двопалатного парламенту, членів уряду 10 кантонів та інших місцевих органів влади. Про попередні результати поки що не повідомляється. Та цим майже ніхто не цікавиться, бо головне для громадян БіГ -- хто пройде до президії і яку політику в ній проводитиме.

Багато хто занепокоєний тим, що до неї потрапив Мілорад Додік, який не приховує сепаратистських поглядів і проповідує вихід Республіки Сербської із БіГ, бо вважає її неспроможним і штучним утворенням. Раніше він ігнорував майже всі рішення, що походять із Сараєво, і не бажав з'являтися в столиці.  Як він поведеться на новій посаді після переїзду до ненависного міста? Чи посилиться вплив Росії на країну й регіон загалом з появою в колективній президії російського ставленика? Чи зможуть напору Додіка і його кремлівським заступникам протистояти інші члени президії? Ось, що зараз хвилює не тільки громадян Боснії і Герцеговини, а й усіх балканських та європейських політиків. Куди він почне повертати кермо багатостраждального й усе ще не зовсім спокійного корабля під назвою Боснія і Герцеговина? Рухатиметься за курсом, пропонованим кремлівськими лоцманами, чи зважатиме на думку й волю ще двох членів органу управління країною, покаже найближче майбутнє.