Після запровадження Кабінетом Міністрів у травні нових правил одержання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП) кількість тих, хто може розраховувати на підтримку держави, зменшилася ще більше.
Зокрема, згідно з нововведеннями без знижки можуть залишитися домогосподарства:
у членів яких є машина не старша 5 років;
є будинок від 200 кв. м або квартира від 120 кв. м;
хтось не працює і не платить єдиний соціальний внесок;
хтось зробив покупку або отримав спадщину на суму від 
50 тис. грн;
є борг за ЖКП від 340 грн.
Учора у Києві під час дискусії «Право на субсидію» чиновники та експерти намагалися пояснити, з чим пов’язана необхідність цих змін.
За словами директора директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики України Віталія Музиченка, попередній аналіз засвідчив, що середньостатистичним субсидіантом є людина працездатного віку, котра отримує мінімальний чи ще менший дохід. У зв’язку з цим виникли підозри у чесності декларування доходів багатьма громадянами. Підозри чиновників з Мінсоцполітики підтвердили їхні колеги з Державної податкової служби, заявивши, що з майже 26 млн працюючих громадян України майже
8 млн отримують зарплату у конвертах.
Крім того, навіть поверхневі дослідження документів деяких субсидіантів виявили велику кількість громадян, які подають документи на одержання субсидій одночасно у різних містах. За словами Віталія Музиченка, аби припинити таку практику, створено єдиний реєстр одержувачів субсидій, який працює з 1 липня.
Утім, нові правила викликали шквал обурення у населення. Адже кожна ситуація — індивідуальна. Наприклад, три роки тому у родині справи могли йти дуже добре й вона дозволила собі нову машину, але нині годувальник, скажімо, помер, і сім’я, перебуваючи у сильній скруті, не може претендувати на субсидію, бо має дорогу машину. А якщо її продасть, то матиме дохід понад 50 тис. грн. Віталій Музиченко наголошує, що для врегулювання таких та сотень інших ситуацій було створено місцеві комісії, яким дозволено призначити субсидію у разі, якщо родина перебуває у складній фінансовій ситуації, але не може претендувати на компенсації через невідповідність певним умовам. Ось тільки чи візьмуть на себе таку відповідальність місцеві чиновники — питання відкрите.
До речі, так само на розсуд місцевих комісій винесено питання, надавати чи ні субсидію у разі, якщо у домі батьків зареєстровані їхні діти, котрі мешкають в іншому місці.
Важливе нагадування для населення у зв’язку з новими правилами зробила координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА» Тетяна Бойко. Вона порадила пересвідчитися на урядовому сайті teplo.gov.ua, чи не маєте ви право на субсидію. До слова, через цей сайт можна поставити урядовцям прямі запитання.
Проте ні для кого не секрет, що суворіші правила надання субсидій — це передусім спроба зменшити кількість їх отримувачів. Уже сьогодні у проекті бюджету-2019 на компенсацію за ЖКП передбачено понад 55 мільярдів гривень. І це одна з найбільших статей витрат у проекті кошторису після планованих видатків на оборону, обслуговування зовнішнього боргу й дотування Пенсійного фонду. Не виключено, що в умовах дефіциту саме цю статтю чиновники намагатимуться оптимізувати.