Цими днями знана в Україні й далеко за її межами профоздоровниця «Моршинкурорт», до складу якої входить п’ять санаторіїв, відзначає своє 140-річчя. З цієї нагоди в місті відбулися науково-практична конференція з міжнародною участю та низка інших заходів. Запросили на свято і кореспондента «Голосу України», тож про те, чим живе курорт, у нашій розповіді.

Бювет  цілющої  моршинської ропи.

 

Один із санаторіїв «Моршинкурорту».

 

 

Кладова мінеральних вод

Воду Моршина знають усі, навіть ті, хто ніколи там не був, адже знайти «Моршинську» можна чи не в кожному магазині нашої країни. Утім це столова вода, яку добувають із джерела на території курорту, і вона має радше профілактичні властивості та не є лікувальною. А лікувальні властивості має ропа, що її добувають у цьому курортному містечку ще з 1878 року. Якщо коротко, то це — лікувальний розсіл, природний сильно мінералізований концентрат, який для вживання розводиться питною водою. До слова, Моршинська ропа з моменту її відкриття до 1939 року постачалася в Європу та Америку. Тепер же цілющими властивостями унікальної ропи користуються відпочивальники, які приїздять до Моршина.
Варто згадати, що нині, коли в Україні здійснюється медична реформа, фактично на перше місце виходить профілактика, а не лікування захворювань. Тож санаторно-курортне оздоровлення і медична реабілітація є найголовнішими складовими у підтриманні здорового населення України. Таким чином ключовою метою є покращення стану здоров’я, профілактика та реабілітація людини природним шляхом із мінімальним застосуванням ліків та методів стаціонарного лікування. Про це йшлося на науково-практичній конференції. Зокрема, її учасники ділилися досвідом, як поєднати хороший відпочинок і лікування, які новітні технології в реабілітації хворих, а ще, як зробити курорт водночас привабливим і доступним.
У західному регіоні нашої країни міститься 41,6 відсотка всіх мінеральних вод України.

Програма реабілітації в дії

Утім якщо раніше до санаторію на пільговій основі могла потрапити, хоч і нечасто, майже кожна людина, яка працює і відраховує певний відсоток від свого заробітку до соціального фонду, то нині це далеко не так. Хоча порівняно з останніми роками цьогоріч нарешті запрацювали програми Фонду соціального страхування та Міністерства праці і соціальної політики з реабілітаційного лікування та оздоровлення. Завдяки такому фінансуванню путівку можуть отримати пільгові категорії населення. Найперше йдеться про воїнів АТО, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, травмованих на виробництві тощо.
У «Моршинкурорті» вважають це значним зрушенням. Бо тепер санаторії профспілкової оздоровниці фактично мають цілорічне заповнення, а для цього на базі курорту було організовано дев’ять реабілітаційних центрів. Зокрема, відкрито центр нейрореабілітації, який займається пацієнтом у період інсультів (після оперативних втручань на судинах мозку або без них), підгострий період черепно-мозкових травм. Його організували на базі санаторію «Перлина Прикарпаття».
М’язово-скелетну реабілітацію можна пройти в санаторії «Черемош». Сюди потрапляють переважно люди після операцій на опорно-руховому апараті, з ревматологічними захворюваннями тощо.
Кардіо-пульмонарна реабілітація: відбувається в підгострий період інфаркту міокарда та після оперативних втручань на судинах серця, після пролікованої нестабільної стенокардії (після оперативних втручань на судинах серця або без них) у підгострий період після операцій на серці. Таке лікування проходять на базі санаторію «Перлина Прикарпаття».
Як неодноразово наголошувалося під час конференції, дуже добре лікується в Моршині цукровий діабет у дорослих і особливо у дітей. Таку кардіо-пульмонарну реабілітацію проходять на базі санаторію «Черемош».
Соматична реабілітація після оперативних втручань на органах травлення відбувається на базі санаторію «Лаванда».
На базі санаторію «Черемош» відновлюють здоров’я люди в період після оперативних втручань на органах сечостатевої системи тощо.
Соматична реабілітація: підгострий період після оперативних втручань на жіночих статевих органах (на базі санаторію «Перлина Прикарпаття»).
Особливу увагу в «Моршинкурорті» надають і медико-психологічній реабілітації учасників АТО. Варто зазначити, що на початку війни «Моршинкурорт» приймав наших воїнів за свій рахунок, утім це були разові акції, а тепер завдяки фінансуванню Фонду соціального страхування таку реабілітацію можуть пройти набагато більша кількість наших захисників. Лікують, зокрема, порушення адаптації, розлади, пов’язані із споживанням їжі, неорганічні розлади сну, соматоформні розлади, неврастенію. За такими пацієнтами закріпили санаторій «Дністер».

І оздоровлення, і відпочинок

Проте лише пільговими категоріями санаторно-курортний комплекс не обмежується. Їдуть сюди за здоров’ям різні соціальні категорії, і всіх їх намагаються прийняти якнайкраще.
Нині захворюваність помолодшала, розповіли нам у діагностичному центрі. Пояснюють це тим, що молоді люди забагато сидять за комп’ютером, підривають здоров’я і шкідливі звички, серед яких куріння і вживання енергетиків та алкоголю. Тому в «Моршинкурорті» зробили акцент і на молодший контингент відпочивальників. Зокрема, намагаються наблизити курорт до комфортності відпочинку всією родиною, коли молоді батьки можуть приїздити зі своїми дітками. Для останніх тут облаштували чимало цікавих локацій. Зокрема, віднедавна з’явився дитячий майданчик, обновили усілякими атракціями і парк курорту. Це вдалося зробити за рахунок отриманого гранту в півтора мільйона євро. Зовсім поруч є озеро, а ще можна піти на прогулянку в ліс або ж по гриби чи ягоди. Ну і, звісно ж, поїхати на екскурсії.
Приміром, зовсім недалеко від Моршина розташувалася ферма «Мукко», власники якої розводять молочних кіз і корів, з молока яких виготовляють екологічно чисті сири. Фермою залюбки проводять екскурсії і, зокрема, для малечі буде дуже цікавою атракцією невеличкий контактний зоопарк на території ферми. Ну а трохи старшим дітлахам і їхнім батькам точно сподобається екскурсія фермою і сироварнею, де вам детально її власник Назар Кміть розкаже і покаже, з чого починається етап сироваріння і в яку продукцію він виливається згодом. А на завершення цю продукцію ще й можна скуштувати.
Намагаються у Моршині, щоб відпочинок мав інтелектуальну складову. Тому на курорт дуже часто запрошують відомих письменників, поетів, культурних діячів або істориків, які читають тут лекції, проводять зустрічі або майстер-класи.
У самому Моршині нас вразила дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці. Її напівзруйновану й занедбану відреставрували за описами, які збереглися в архівах. Але поки заборона на релігію тривала, зникло і майно церкви. Тепер на стінах красуються понад 50 копій ікон Пресвятої Богородиці, які замовили численні моршинські благодійники, а виконали відомі художники. Якщо ж продовжити тему дітей, то в Моршині досить активно і успішно лікують цукровий діабет і не лише дорослих, а й особливо молодшого покоління.
— Калій і магній, якими багата моршинська ропа, а ще глауберова сіль поряд з необхідними процедурами покращують метаболізм, починає активно виділятися жовч, очищається печінка і підшлункова залоза, — пояснює заступник головного лікаря Микола Фурманюк.

— Завдяки цьому ми успішно справляємося з дитячим діабетом.

Кияни мають найбільше проблем

Тим часом, як розповіла нам головний лікар лікувально-діагностичного центру «Моршинкурорт» Ніна Половинко,

приїздять до Моршина не лише курортники з України, а й з багатьох інших країн. Так, дуже частими гостями стали азербайджанці, білоруси, є навіть із знаменитих чеських Карлових Вар. Полюбляють курорт також наші колишні співвітчизники з Ізраїлю, Америки, Німеччини.
До речі, як зазначила пані Ніна, саме у киян під час діагностичних досліджень знаходять чи не найбільше проблем зі здоров’ям. Тож столичні мешканці особливо потребують реабілітації та лікування.
Як підкреслила лікар, щоб оздоровитися, а не нашкодити організму, варто приїздити на курорт не менш як на два тижні, а ідеально було б три.
— Пацієнти намагаються взяти більше процедур і пройти їх в якомога коротші строки. Це й зрозуміло. Адже нині вік прискорення, і не всі мають час, щоб отримати повний курс лікування та профілактики. Інша проблема — зубожіння населення. І якщо раніше людина могла приїхати на 24 дні, щоб полікуватися, то тепер коштів вистачає ледве на днів десять. Звісно ж, у такий термін складно вкластися, а все що надміру, перевантажує організм, тому часто доводиться роз’яснювати нашим відпочивальникам, що занадто, то не здраво.
У лікувально-діагностичному корпусі СКК «Моршинкурорт» за рік проходять обстеження майже 30 тисяч осіб. І слід визнати: все відбувається на найвищому рівні. Сучасна технічна база дає змогу визначити недуги, про які пацієнт може і не здогадуватися.
Утім навіть якщо людина не прийматиме процедури, вона все одно отримає оздоровлення, бо мінеральна вода і цілющий клімат Моршина уже самі по собі — ліки.
За 2017 рік в системі «Моршинкурорту» пролікувалося 17 тисяч осіб, за цей рік — уже майже 12 тисяч, тож до кінця року цифра може бути значно більшою.

Без серйозних інвестицій не вижити

А ще в Моршині сподіваються, що започаткована територіальна реформа дасть поштовх для інвестицій. Адже, як зазначив начальник медчастини СКК «Моршинкурорт» Олег Мельник,

до складу новоутворених громад увійдуть прилеглі села. Це збільшить кількість населення і території, що в свою чергу має розширити можливості у плані залучення інвестицій.
Тому власник курорту, Федерація профспілок України, має уже зараз подбати, як зробити місце перебування привабливим і комфортним. Адже маємо дуже гарну лікувальну базу, прекрасний і досвідчений персонал, проте якщо люди не матимуть комфорту і належного побутового сервісу, вони можуть наступного разу відмовитися, зазначають тут.
А ще учасники конференції, що відбулася, одностайно наголошували на тому, що держава має повернутися до програми пільгового фінансування санаторно-курортного відпочинку всіх громадян, а не лише окремих категорій. Тоді на лікування довелося б витрачатися набагато менше, адже, як відомо: хороша профілактика — найкращий шлях до здоров’я.
Слід також відзначити, що з моменту відкриття моршинських вод, у 1878 році, курорт жодного разу не зупинявся. Тож бажаємо, щоб і надалі знаменита оздоровниця лише розцвітала.

Фото автора.

 

Автор статті вдячний за організацію поїздки та сприяння в написанні матеріалу ДП «СКК «Моршинкурорт» та Українському туристичному прес-клубу.