Мерія польського міста Кельце виплачує стипендію 60 студентам з Вінниччини, які здобувають освіту у вищих навчальних закладах адміністративного центру Свєнтокшиського воєводства.

Представники молодіжних організацій Вінниччини і Свєнтокшиського воєводства після підписання Декларації про підтримку діяльності молоді двох регіонів.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.

Цифра символічна. 60 років виповниться в листопаді з часу підписання договору про дружбу і співробітництво між Вінницею і Кельце. Дружба двох міст переросла в побратимські відносини двох регіонів. Стипендію отримують студенти, які є вихідцями з Вінниччини і набувають знань в Кельце. ЇЇ розмір — 500 злотих. Про цей факт згадувалося під час підписання ще одного документа — Декларації про підтримку діяльності молоді Свєнтокшиського воєводства і Вінниччини. Його засвідчили підписами голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій,  голова обласної ради Анатолій Олійник,  голова Студентського парламенту Вінниччини Олександр Мельник, а з польської сторони — маршалек Свєнтокшиського воєводства Адам Ярубас, голова Сейміку Аркадіуш Бонк та голова Молодіжного сейміку Міхал Малец.
Подія відбулася у Кельце 9 жовтня, де нині перебуває офіційна делегація подільського краю у рамках заходів, присвячених ювілею дружби двох регіонів.
— Ми багато говорили про минуле і сучасне нашої дружби, але найбільше — про те, що очікує обидва  народи а майбутньому, як нинішня молодь розвиватиме відносини надалі,— зазначив Валерій Коровій. — Наші попередники і нинішнє покоління пройшли випробування часом. Не знаю іншого прикладу такої тривалої співпраці, який маємо ми, представники Вінниччини і Кельце. Віримо в те, що молодь також з гідністю нестиме естафету дружби, незважаючи на випробування, які можливі на їхньому шляху.
Адам Ярубас жартома зауважив, мовляв, якщо нам було добре попередні 60 років, то чому не дружити до ста літ і надалі. «Якими будуть стосунки, справді залежить від тих, хто нині поруч з нами бере участь у підписанні Декларації», — зазначив керівник воєводства.
Голова Студентського парламенту Вінниччини Олександр Мельник, який зі своїми колегами є учасником офіційної делегації, зауважив, що і польська, і українська молодь активно реагують на виклики нинішнього часу. Відбувається обмін студентами, викладачами, вони слухають спільні лекції, зокрема, у формі інтернет-навчань. «Істину шукаємо в дискусіях, — зазначив пан Олександр. — Активні стосунки представників молодого покоління спонукали керівників регіонів до підписання Декларації про підтримку молоді двох регіонів».
У програмі відзначення ювілею — низка заходів, що відбуваються на теренах Вінниччини і Свєнтокшиського воєводства. Їх планували спільно ще торік. Завершаться вони урочистостями в листопаді 2018-го у Вінниці і Кельце.

Вінницька область.