За оцінками інституту Роберта Коха, майже 90 тисяч осіб у ФРН заражені вірусом ВІЛ, а ще 13 тисяч не знають про наявність у них інфекції. За умови здійснення антиретровірусної терапії, ВІЛ не передається далі, і присутність вірусу в організмі не впливає ані на тривалість життя, ані на його якість.
Аби «новина» про біду не застала надто пізно, громадянам пропонуються експрес-тести для самостійної перевірки на ВІЛ-інфекцію. Вони вже схвалені бундесратом і з’являться у Німеччині у вільному продажу. Про це повідомляється на сайті міністерства охорони здоров’я ФРН.
Раніше такі тести були доступні лише лікарям, медичним лабораторіям і спеціалізованим закладам. Новинка допоможе швидше виявити наявність інфекції, оперативно реагувати та попереджувати поширення захворювання.
Придбати набір для перевірки на ВІЛ можливо буде вже цього місяця не лише в аптеках, а й у косметичних і господарських магазинах, а також в Інтернеті. Його вартість становитиме від 20 до 50 євро — залежно від виробника.
Такий аналіз спроможний виявляти вірус не раніше, ніж за 12 тижнів після інфікування. Експрес-тести менш точні, ніж лабораторні дослідження, тому можливий і хибний результат. У будь-якому разі для підтвердження чи спростування наявності ВІЛ-інфекції слід звернутися до лікаря.
Міністр охорони здоров’я Йенс Шпан так прокоментував рішення бундесрату: «Що швидше інфікована людина дізнається про це, то швидше розпочне лікування. З допомогою вільного продажу тестів стане можливою більш успішна боротьба і з ВІЛ, і зі СНІДом».

Берлін.