Президент Туреччини висловив занепокоєність зростанням інфляції в країні, через що заощадження громадян знецінюються просто на очах. У серпні  вона становила 17,9 відсотка, а вже в вересні сягнула 24,52. За останні п'ять років це найвищий показник.

Найнижчий рівень річної інфляції було відзначено ще в квітні 2013 року -- 6,14 відсотка. Звісно, за нинішніх економічних умов повернутися до цього показника неможливо. Але з доручення президента міністерство казначейства й фінансів Туреччини розробило заходи, які покликані стримати падіння турецької ліри, а потім і почати її зміцнення. У вівторок їх оголосив міністр казначейства й фінансів Берат Албайрак і заявив, що Туреччина розпочинає рішучу й довгострокову програму боротьби з інфляцією в країні. За його словами, вона має підвищити довіру інвесторів до Туреччини.

Серед основних заходів -- державна підтримка компаній, які не скорочують робочі місця й не викидають «зайвих» людей на вулицю. «Компанії -- учасниці програми турецького уряду по боротьбі з інфляцією отримають спеціальний логотип. Цим самим компаніям буде надано податкові пільги в розмірі не менше 10 відсотків», -- оголосив міністр. Він також повідомив, що після тривалих розмов банки Туреччини заявили про готовність знизити на 10% ставки по кредитах, виданих після 1 серпня, з високими відсотковими ставками. Порадував  тим, що до кінця цього року ціни на електроенергію і природний газ не підвищуватимуться.

Програма боротьби з інфляцією передбачає її зниження до кінця року до 20,8 відсотка, а в наступному  -- до 15,9, в 2020-му намічено ще  нижчий рівень -- 9,8 відсотка. А в 2021-му Туреччина має вийти на показник 2013-го й добитися, щоб річна інфляція не перевищувала 6 відсотків.