Міністерство сільського господарства Греції видало розпорядження, що забороняє туристичним організаціям перевозити людей, вага яких перевищує 100 кілограмів, на найпопулярнішому на острові Санторіні транспорті — віслюках.
Цих в’ючних тварин як місцеву екзотику дуже часто використовують для доставки закордонних гостей від причалу в невеликому селі Афіньос до адміністративного центру острова — міста Фіра. Відстань між Афіньос і Фіра невелика, й поїздка триває близько 20 хвилин. Але дорога там круто піднімається вгору, і гладким людям долати її дуже важко. Тут є і фунікулер, але багато хто через страх не користуються ним. Тому люди з надлишковою вагою воліли пересуватися на віслюках. Але в тих, як помітили члени грецької організації захисту тварин, унаслідок перевезення за день двох-трьох товстунів часто з’являлися незагойні рани, пошкоджувався хребет, що завдавало страждань покірливим живим істотам. Саме на настійну вимогу захисників тварин міністерство сільського господарства Греції і ухвалило таке рішення — спочатку на ваги, а потім на тварину.
Крім того, розпорядження міністерства зобов’язує власників тварин уважно стежити за станом їхнього здоров’я, регулярно показувати ветеринарам, а також забезпечувати нормальним харчуванням і свіжою водою під час утримання віслюків у зоні очікування і в дорозі. Категорично забороняється використовувати хворих чи поранених тварин, а також вагітних ослиць.
«Ми лише почасти задоволені рішенням міністерства, бо хотіли привернути увагу влади до існуючої проблеми й змусити людей говорити про неї. Начебто вийшло. Але наша кінцева мета полягає не в поліпшенні життя тварин-«рабів», а в тому, щоб їх повністю звільнили від каторжної роботи», — заявила активістка Товариства захисту тварин Греції Марія Скурта.