У Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулася робоча зустріч, під час якої обговорювалося питання застосування передового досвіду в галузі медичної реабілітації за стандартами НАТО. Участь у ній взяли народні депутати, представники міністерств соціальної політики, оборони, охорони здоров’я, Представництва НАТО в Україні, керівник сектору Трастових фондів НАТО, менеджер ТФ НАТО з медичної реабілітації та керівник Служби з питань допомоги у відновленні військовослужбовців, ветеранів та їх сімей Великої Британії.
«Сьогодні Україна стала щитом для Європи та всього світу і стримує неймовірну цинічну російську агресію. Найбільший удар у цій боротьбі прийняли наші хлопці та дівчата, які захищають нашу державу, європейські цінності та ідеали на сході нашої країни. І наша спільна відповідальність сьогодні — це підтримка цих людей. І тут ми маємо об’єднати наші зусилля і добитися, щоб увага до кожного захисника Європи та її цінностей була максимальною», — наголосив перший заступник голови комітету Сергій Каплін.
«Сьогодні ми спільно з вами формуємо нові стандарти ставлення до наших героїв. Досвід Європи, а особливо США, у цьому розумінні є безцінним і корисним. Особисто я вважаю його унікальним. Ми готові озброюватися цим досвідом, зокрема інституційним», — сказав він. С. Каплін нагадав, що в Україні незабаром з’явиться Міністерство ветеранів: «І комітет, і лідери партій, і громадських організацій готові надати максимальне сприяння і підтримку повноцінному створенню такої інституції».
Депутат подякував гостям за початок міжнародної співпраці, яка, за його словами, обіцяє бути системною: «У нас є бачення як її спланувати, принаймні, на найближчі два-три роки, і ми бачимо в вас серйозних фундаментальних партнерів для цієї важливої для України роботи».
З діяльністю Трастового фонду НАТО з медичної реабілітації в Україні присутніх ознайомив Фредерік Пежо — керівник сектору Трастових фондів НАТО, менеджер ТФ НАТО з медичної реабілітації.
Він, зокрема, повідомив, що Трастовий фонд НАТО було засновано у 2014 році. Тоді само було отримано запит від Президента на реабілітацію поранених бійців. «Шлях, який ми розпочали, продовжуватиметься принаймні ще чотири роки», — зауважив Ф. Пежо, додавши: «Протягом останнього часу ми побачили багато змін в Україні на різних рівнях і підтримали їх. Ми намагалися надихати не лише військовослужбовців, а й усі органи виконавчої влади, які до цього причетні».
Власне, Трастовий фонд підтримує понад 500 військовослужбовців за межами країни, виробництво протезів, які було розроблено українцями, а також українців в їхньому прагненні брати участь в Іграх нескорених. «Ми доставили найновіше обладнання в низку реабілітаційних центрів. Створили реабілітаційні та терапевтичні центри в медичних закладах, створили першу терапевтичну кухню, майстерню для ремонту візків у державній інституції. Підготували понад півтори тисячі спеціалістів у медично-реабілітаційній сфері.
Протягом цих чотирьох років підтримували створення нової професії для цих спеціалістів, далі продовжуємо підтримувати розвиток таких професій, як фізіотерапевт, ерготерапевт, протезист, лікар фізичної медицини. Також ТФ зробив свій внесок у створення закону про реабілітацію учасників АТО». Загалом Трастовий фонд фокусується і на короткостроковій, конкретній допомозі, і на довгостроковій. Останній із прикладів — започаткування освітньої програми рівня бакалавра для протезистів-ортопедів міжнародного рівня. Це потрібно, аби у подальшому забезпечити надання висококваліфікованої допомоги травмованим, яка відповідатиме міжнародному рівню.
«Протягом наступних місяців, до березня 2020 року, продовжимо підтримку цих ініціатив. Посилюватимемо зв’язки між високопоставленими партнерами з української сторони зі спільнотою НАТО. А також допомагатимемо впроваджувати в Україні кращі світові практики», — наголосив Ф. Пежо.
Про систему реабілітації та відновлення військовослужбовців у Великій Британії розповів Девід Річмонд — керівник Служби з питань допомоги у відновленні військовослужбовців, ветеранів та їхніх сімей Великої Британії.
«Ми ставимо акцент на створенні можливостей, а не на рятуванні. Тому що вони не потребують порятунку», — зауважив він і додав, що ці сервіси розвивалися протягом довгого періоду часу: «Нині вони ще не є ідеальними, але вони кращі, ніж були, і продовжують удосконалюватися».
Начальник лікувально-профілактичного управління — заступник начальника Головного військово-медичного управління Міністерства оборони, майор медичної служби Віктор Писанко поінформував учасників робочої зустрічі про стан медичної реабілітації військовослужбовців в Україні та окреслив напрями співпраці з Трастовими фондами НАТО у сфері медичної реабілітації в Україні.
Підбиваючи підсумки бесіди, С. Каплін запропонував й надалі проводити такі обговорення, до участі у яких можуть долучитися також інші комітети Верховної Ради і громадські організації.

Дослівно

Девід Річмонд, керівник Служби з питань допомоги у відновленні військовослужбовців, ветеранів та їхніх сімей Великої Британії:
«Головна мета реабілітації — повернути поранених, травмованих, хворих на військову службу або до повноцінного активного життя». Він також акцентував увагу на необхідності підтримки сімей військовослужбовців. Адже бійці, яких підтримує родина, проходять цей процес швидше і відновлюються набагато краще.