На Львівщині працюють майже 600 лісопереробних підприємств

«Якщо порівняти ситуацію після заборони вивезення кругляку з минулими роками, то вона суттєво змінилася, — вважає голова Львівської ОДА Олег Синютка. — Відкрилися з десяток нових переробних підприємств. Кожен п’ятий долар, які отримує Львівщина, надходить від експорту продуктів переробки деревини».
Торік в області відкрили 86 нових підприємств, з них 26 — це деревопереробка та меблеве виробництво. Нині тут працюють майже 600 лісопереробних підприємств. Ця галузь досить динамічно розвивається.
Минулими роками львівське меблеве виробництво славилося не тільки в Україні, а й на всьому радянському просторі. Щоб придбати меблі львівських, стрийських чи самбірських майстрів, доводилося записуватися в чергу і чекати рік-два. Але після інфляційних процесів 1990-х років ця галузь пішла на спад. Один за одним закривали меблеві комбінати. З часом цю нішу заповнили виробники з Польщі та сусідніх країн.
Та галичани не сиділи склавши руки. Підприємливі люди стали привозити зарубіжні меблі, копіювати лекала і в кустарних цехах виготовляти свої. Потужний ривок зробив Буський район, де виникли десятки і десятки невеличких виробництв. Приватні підприємці добре знали попит земляків і пропонували ту продукцію, яка була найбільш ходовою. Це дешеві дивани, крісла, столи, кухні.
У 2017 році індекс промислового виробництва в деревообробній промисловості в регіоні збільшився майже на 10%. Як вважає директор департаменту економічної політики ОДА Роман Филипів, прискорення галузі почалося після мораторію на експорт деревини. У меблевому виробництві й переробці деревини задіяли понад 10 тисяч найманих працівників. Експорт продукції зріс на 6 відсотків.
Нині обсяги переробки стали більшими, ніж за часів СРСР. І не тільки тому, що борються з контрабандою та незаконними рубками, протягом трьох років зросли інвестиції в деревообробну промисловість.
Менше стало незаконних рубок. До контролю залучили не тільки правоохоронні органи, а й громадські організації. Минулого року вирубали 914 тисяч метрів кубічних деревини, а незаконні рубки становили лише 2433 метри кубічні. У віданні обласного управління лісового та мисливського господарства перебуває майже 75% лісів, ще 22% — це комунальні лісогосподарські підприємства «Галсільлісу» Львівської обласної ради. Серед лісокористувачів ще Міністерство оборони, Національний лісотехнічний університет, Міністерство транспорту. Найменше незаконних рубок у лісах, які називають державними. Тут працює лісова охорона, проводять рейди, налагоджена робота з правоохоронними органами.
«Суттєвим кроком стало запровадження стовідсоткового маркування деревини, — розповів начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека. — Усю інформацію про нашу діяльність можна побачити в Інтернеті на сторінці управління. Усе прозоро і відкрито. Про всі рубки заздалегідь повідомляємо органи місцевого самоврядування, з громадами обговорюємо наші плани. Активісти заздалегідь дізнаються, на основі яких документів проводиться рубка. Такий формат співпраці ми запровадили першими в Україні».
Адже, окрім заборони на експорт кругляку та боротьби з незаконними рубками, вважають виробничники, повинні діяти ще економічні чинники. Підприємства сподіваються на дешеві кредити, безмитне ввезення обладнання, цілісні програми підтримки вітчизняного товаровиробника.
У Стрий прийшов великий інвестор, який збудує нові потужності на площі 20000 квадратних метрів. У нове виробництво вкладуть понад 3 мільйони доларів. Тут виготовлятимуть меблі для країн Європи та Близького Сходу.
Нині у Львівській області на 600 деревообробних підприємствах переробляють до 80% деревини з місцевих лісів. Місцевий та державний бюджет від фірм щороку отримує понад 200 мільйонів гривень. До 200 тисяч метрів кубічних деревини переробляють на державних підприємствах і ще 600—700 — на приватних.
На думку фахівців, за останні роки незаконні рубки зменшилися на 30%.

Львівська область.