ЛЬВІВ:

Під час святкування 145-річчя від дня заснування Національного лісотехнічного університету у Львові на фасаді головного корпусу відкрили меморіальну дошку митрополиту-праведнику Андрею Шептицькому.

На знімку: пам’ятна дошка митрополиту-праведнику Андрею Шептицькому на фасаді Національного лісотехнічного університету України.

Фото прес-служби ОДА.

Ця старовинна будівля — подарунок митрополита навчальному закладу. Він всіляко підтримував науку, дбав про захист природи і для наукових досліджень передав понад чотири тисячі гектарів лісів. Митрополит був з графського роду й особисті багатства використовував на потреби церкви і народу.
«Митрополит Андрей жив для свого народу, вболівав за свою націю, її науковий розвиток і національне відродження, — розповів під час урочистостей архієпископ Української греко-католицької церкви Ігор Возьняк. — Він дбав про розвиток лісового господарства, насадження та вирощування лісів, першим створив у своїх лісових угіддях екологічний осередок «Охорона природи».
Про внесок Андрея Шептицького у захист природи розповів ректор університету професор Юрій Туниця, який вважає, що, продовжуючи добрі справи митрополита, настав час імплементувати в суспільстві еколого-економічне мислення.
Автор пам’ятної дошки народний художник України Ярослав Скакун уже втретє звертається до образу державотворця, митрополита Андрея, на цей раз — як великого просвітителя, під барельєфом якого наводить його слова: «...щоби корисна праця українських лісівників, розпочата з Божим благословенням, була дальше продовжена».
«Ми зуміли не лише для вірних нашої церкви, а й усього українського народу повернути ім’я Андрея Шептицького. Це був величезний прорив, коли постать праведного митрополита вийшла за рамки церкви. Митрополит Андрей є духовним провідником нашого народу, і ми зуміли продемонструвати праведного митрополита як державного мужа, як людину, волею та молитвою якого, між двома світовими війнами в Галичині і далеко за межами нашого краю, було збережено саме українство», — заявив голова ОДА Олег Синютка.
У рамках відзначення 145-річчя університету відбулася міжнародна наукова-конференція «Національна лісотехнічна освіта і наука в контексті світових трендів».