У Верховній Раді зареєстровано новий проект закону «Про комбатантів України». Автором законодавчої ініціативи виступила група народних депутатів у складі Олександра Третьякова (БПП), Гліба Загорія (БПП), Михайла Гаврилюка (НФ), Юрія-Богдана Шухевича (РП) та Євгена Рибчинського (Воля народу).
Автори законопроекту пропонують імплементувати в національне законодавство норми міжнародного права в частині визначення комбатантів як повноправних захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України у складі сил оборони.
«Відповідно до міжнародних договорів, підписаних і належним чином ратифікованих Україною, поданим законопроектом пропонується легітимізувати норми міжнародного права щодо визначення правового статусу комбатантів. У тому числі воїнів добровольчих військових формувань, які добровільно виступили на захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України під час антитерористичної операції, заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях та виконували бойові завдання у взаємодії із Збройними Силами, МВС, Нацполі-цією, Нацгвардією та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами», — йдеться у пояснювальній записці.
«Комбатанти України — це особи, які беруть безпосередню участь у виконанні бойових завдань при захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, демократичного конституційного ладу та інших національних інтересів України у складі військових формувань, добровольчих формувань комбатантів України», — зазначив Олександр Третьяков, додавши, що їх статус має бути узаконено.
У законопроекті, зокрема, пропонується законодавчо за-кріпити визначення понять «комбатанти», «некомбатанти», «добровольчі формування комбатантів України» та визначити їх правовий статус. А також внести зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», якими визначити порядок встановлення комбатантам статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, а в разі загибелі таких осіб — члена сім’ї загиблого членам їх сімей.