Сьогодні міністр закордонних справ Павло Клімкін планує відвідати Ужгород, про що він написав у Фейсбуку. «Товариство угорської культури Закарпаття запросило мене на своє засідання. «Ваша присутність буде для нас честю», — сказано в листі».
Павло Клімкін сподівається, що йому будуть раді. «Люблю відверті розмови очі в очі, вони набагато корисніші й чесніші, ніж популістські випади чи обмовляння позаочі. Особливо ж для мене важливо буде поговорити з тими українськими угорцями, чиї інтереси безпосередньо зачіпають нинішні напруженості між Будапештом і Києвом». 
«Так, я дискутую з офіційним Будапештом з питань викладання державної мови, я рішуче засудив практику масової роздачі угорського громадянства (причому таємної, що мене особливо дратує), але жодних випадів проти угорської громади у мене не може бути ні на практиці, ні в теорії! Навпаки, я завжди стверджував, що немає жодних підстав звинувачувати угорців з подвійним громадянством у зраді чи сепаратизмі, — написав Павло Клімкін. — Річ у тім, що українські угорці для мене більше, ніж політика. Я особисто знаю бага-
тьох із них, я безліч разів відвідував Закарпаття і вів із ними щирі розмови про їхнє життя, проблеми та потреби». Міністр висловив упевненість, що «нинішня позиція Будапешта щодо мови справді шкодить нашим угорцям». «Ситуацію з подвійним громадянством я закликаю розв’язати так, щоб не зашкодити людям, які вже мають два паспорти. Зрештою, я був першим, хто запропонував почати дискусію про те, як вирішити проблему, ба навіть розглянути можливість розсудливого і збалансованого застосування подвійного громадянства. Але мої критики цього чомусь не помічають».
Також Павло Клімкін зауважив: «Ніхто не має сумніву, що Росія намагалася і буде намагатися скористатися ситуацією на Закарпатті на свою користь. І це створює фундаментальну небезпеку і для України, і для Угорщини, і для всієї Європи».
Цей візит відбувається на тлі емоційних заяв, що надходять від міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто. Днями він сказав, що політика України «досягла жахливого дна». А «ті, хто приймає рішення в Україні, говорять про пропозиції, які нагадують про найтемніші диктатури», оскільки вони хочуть змінити етнічний образ Берегового і скоротити число угорців, що там проживають, заселивши місто українцями», йдеться в його заяві, розміщеній на сайті МЗС Угорщини. Обурення Сійярто викликав також той факт, що на сайті «Миротворця» з’явилися прізвища українських держслужбовців, які мають подвійне (українське та угорське) громадянство.