У четвер до Афін з офіційним візитом прилетів президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Із президентом і прем'єром Греції високий гість обговорив стан економіки країни, що вийшла з Меморандуму з надання їй фінансової допомоги, проблеми біженців, які продовжують заповнювати міста Греції, ситуацію, що виникла після підписання договору з Македонією про перейменування останньої. Штайнмаєр назвав цей договір «винятково сміливим» кроком з боку Афін і Скоп’є.

Під час переговорів президент Греції Прокопіс Павлопулос, а за ним і прем'єр-міністр Алексіс Ципрас нагадали німецькому гостеві, що його країна не відмовляється  від вимог виплати Берліном воєнних репарацій за збитки, завдані фашистською Німеччиною за час окупації в роки Другої світової війни. Павлопулос назвав ці вимоги «судово доведеними й цілком справедливими та законними». У вересні грецька офіційна влада підтвердили, що наполягатиме на відшкодуванні збитків  Німеччиною і до кінця року винесе ці вимоги для  схвалення парламентом.  У заявлених претензіях до ФРН зазначається, що сума необхідної суми репарацій становить понад 270 мільярдів євро. Звісно, одержання таких грошей допомогло б Греції вирішити всі свої фінансові проблеми. Але Берлін не раз давав зрозуміти Афінам, що розраховувати на це не варто. 

Штайнмаєр ще раз заявив, що всі претензії вже давно врегульовано, але його країна, як і раніше, несе «моральну й політичну вину» за скоєні злочини. Він запропонував грецькій стороні замість матеріальних претензій  відкрити нову сторінку у відносинах двох країн. І ще раз вибачився за «жахи», які пережив грецький народ під час нацистської окупації. Штайнмаєр із дружиною відвідали колишній нацистський концентраційний табір, що був у передмісті Афін, і поклав квіти до пам'ятника тим, хто загинув тут.

Президент Німеччини зустрівся і з лідером грецької опозиційної партії «Нова демократія» Кірякосом Міцотакісом, який є найзатятішим супротивником укладання договору з Македонією і не раз заявляв, що депутати від його партії у парламенті голосуватимуть проти ратифікації цього документа. Їхня бесіда відбулася в закритому режимі, але грецькі журналісти вважають, що Штайнмаєр намагався донести до Міцотакіса позицію західноєвропейських країн стосовно договору між сусідніми балканськими країнами й переконати його підтримати його ратифікацію.

Чи переконав? Це покаже час. Після ратифікації договору парламентом Македонії цей важливий документ буде внесено на обговорення грецьких депутатів.