У центрі Берліна, неподалік вокзалу Фрідріхштрассе, на площі Доротеї Шлегель, відкрилася фотовиставка «Діти у війні». Експозиція просто неба розповідає про маленьких українців, котрі опинилися у зоні військового конфлікту, розв’язаного Росією на Донбасі.

Вернісаж проходить у столиці ФРН у рамках Європейського місяця фотографії-2018 (EMOP). У такий спосіб реалізовується «Проект візуального мистецтва», започаткований 2016 року українським Інститутом громадської дипломатії. Він уже був представлений в Україні, Молдові, Йорданії, Ізраїлі, Греції, Литві, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, Італії, Ватикані, Канаді, США, на Кіпрі.
Безпристрасна статистика констатує, що за час війни на сході України загинуло понад 200 дітей, понад 500 зазнали поранень, а про психологічні травми годі казати. Наслідок російської агресії — це не тільки убиті й поранені діти, це ще й 250 тисяч, котрі стали внутрішніми переміщеними особами, близько 50 тисяч не мають доступу до освіти, оскільки їхні школи зруйновані або не працюють через небезпеку обстрілів. А ще 300 тисяч дітей уже впродовж чотирьох років мешкають у населених пунктах, розташованих у зоні конфлікту.
Ось про таких маленьких громадян України розповідають 32 світлини, що їх представляють міжнародні та українські художники, журналісти, військові психологи, режисери, фотографи. Не всі є професійними фотографами, але вони привезли знімки з уражених війною регіонів, зокрема, Донецької та Луганської областей, з тим, щоб привернути увагу до понівечених війною дитинства, мрій, посмішок, надій.
Кожен із авторів по-своєму побачив і по-своєму зобразив цю трагедію: діти на війні. На знімках — діти, котрих зустрінете і в маленьких селах, і на вулицях європейських столиць. Але в їхніх очах, що дивляться в об’єктив, — власний пережитий і зовсім не дитячий досвід війни…
На відкритті виставки відвідувачі, чи просто перехожі, які прямували у справах, могли поговорити з авторами експозиції Ніною Грушецькою, Сергієм Киреєвим, Денисом Копиловим, Галиною Лавринець, Людмилою Мицик, Оленою Прокопенко, Павлом Вольбергом. Поспілкуватися з ними можна було й у Посольстві України у ФРН, куди завітали також німецькі журналісти, громадські діячі та активісти української громади в Берліні. Вони взяли участь у панельній дискусії з авторами проекту — людьми, які працювали та далі працюють із дітьми з прифронтової зони. Їхні враження, досвід, відчуття, життєві історії, переживання також утілені в роботах фотовиставки, яка триватиме до 20 жовтня.

Берлін.

Фото автора.