Тривають багатоцільові навчання військових Повітряних сил України та представників восьми країн НАТО. На Хмельниччині відпрацьовують спільні дії льотчики бойової авіації (на військовомуаеродромі в Старокостянтинові базується 10 американських бойових літаків F-15). У Вінниці участь у навчаннях бере два літаки С-130 транспортної авіації армії США.

 

На знімках: під час навчань «Чисте небо-2018» 

Фото надано прес-центром Повітряних сил України.

Керівник прес-центру Повітряних сил України, штаб яких базується у Вінниці, підполковник Юрій Ігнат розповів «Голосу України» не тільки про мету наймасштабніших тренувань, а й про атмосферу, що панує серед їх учасників.
— Найперше, на що я особисто звернув увагу, перебуваючи всі дні разом із льотчиками, це на їхні дружні стосунки, — каже підполковник. — Щирі посмішки, обійми, міцні потиски рук — це те, що бачиш на кожному кроці. До нас прибули військові з Бельгії, Великої Британії, Данії, Естонії, Нідерландів, Польщі, Румунії та США. Загалом у тренуваннях задіяно майже 700 військових, найчисленнішими є групи з України та США. Головне завдання — досягнення сумісності між екіпажами під час польотів, а наземних служб — на аеродромі. Відпрацьовуються також елементи порятунку постраждалих на воді, на землі за допомогою десантування особового складу та техніки.
За словами співрозмовника, протягом усього часу навчань (8—19 жовтня) планується здійснити 330 літаковильотів та 11 десантувань. «У Старокостянтинові льотчики здійснюють по-льоти об’єднаними екіпажами, — зазначає Юрій Ігнат. — На літаках наших Повітряних сил і американських винищувачах. Уже відпрацювали елементи імітації бомбових ударів по умовних цілях, а також завдання з перехоплення порушників повітряного простору та їх супроводу. Буває, в небі одночасно перебуває понад десять одиниць техніки. Загалом задіяно 30 повітряних машин.
На Вінниччині тренування здійснюють на двох аеро-дромах — «Гавришівка», що поруч з аеропортом «Вінниця», та в селищі Сутиски, де розташований запасний військовий аеродром. Тут відпрацювали вправи з десантування особового складу. Спільна група військових українців та інших країн-учасниць піднімалася в небо на потужному американському транспортному літаку С-130, що має ще одну назву — «Геркулес». Військові після десантування надавали допомогу умовним пораненим на суші. «Постраждалих» на воді рятували за допомогою гелікоптера, який зависав над водоймою в селі Петрик Літинського району. Військові, спустившись по канатах, допомагали вийти з критичної ситуації.
— Наймасштабніша фаза навчань на Вінниччині відбудеться 18 жовтня, — уточнив Юрій Ігнат. — У цей день планують спускати на парашутах велику кількість особового складу і техніки.
Під час урочистого відкриття навчань у Вінниці (те само відбулося і в Старокостянтинові. — Авт.) присутніх приємно вразив виступ капітана Роберта Морека, льотчика з Данії. Виступаючи в бригаді транспортної авіації, що базується на околиці Вінниці, офіцер зазначив: «На навчаннях ми не тільки тестуватимемо наші вміння і відпрацьовуватимемо спільні дії. Хочемо продемонструвати свою готовність надати українцям допомогу».
Керівником навчання «Чисте небо-2018» від української сторони є заступник командувача Повітряних сил з авіації — начальник авіації Командування Повітряних сил Збройних Сил України генерал-майор Андрій Ярецький, від американської сторони — заступник керівника навчань (керівник навчання) — командувач Військово-Повітряних сил Національної гвардії штату Каліфорнія генерал-майор Клей Гаррісон.

Вінницька область.