Хоч економіка ФРН зростає, а в кількох її регіонах існує навіть повна зайнятість населення, але уряд занепокоєний: у багатьох сферах уже бракує кваліфікованих кадрів. Це зазначено в офіційному прес-релізі, котрий передує майбутньому імміграційному закону, що його невдовзі має ухвалити Бундестаг: «Економічне майбутнє Німеччини вирішальною мірою залежить від того, наскільки ми зможемо зберегти та розширити базу кваліфікованих кадрів».

Днями правляча коаліція — Християнсько-демократичний і Християнсько-соціальний союзи, а також Соціал-демократична партія Німеччини практично завершили дискусію про легалізацію трудової імміграції у ФРН, котра тривала чверть століття.
На переговорах у федерального канцлера вони домовилися про положення закону, що перетворить країну на класичну імміграційну, на зразок США, Канади, Австралії, Нової Зеландії, яка залучатиме освічених і кваліфікованих працівників з усього світу. Для цього німці змінюють своє законодавство з тим, щоб якомога більше його спростити для іноземців з розумними мізками та вмілими руками для працевлаштування у ФРН. Для них уже найближчим часом переїхати в Німеччину та працювати там буде набагато простіше, ніж досі. Це допоможе не лише залучити в економіку та інші сфери мільйони кваліфікованих приїжджих, а й розв’язати проблему біженців, відділивши їх від трудових мігрантів, які чесно шукають роботу за фахом. Саме вони становитимуть основну кількість переселенців, для яких буде максимально спрощений порядок одержання дозволів на перебування у ФРН.
Саме про це, за повідомленням радіо «Дойче велле», домовилися представники правлячої коаліції. Ідеться про легалізацію трудової імміграції, котрої досі, за законодавством, начебто й не було. За винятком хіба що тих іноземців, які працювали тут за так званою голубою картою — без підтримки держави. Відтепер німецький уряд створює для них режим найбільшого сприяння. Тільки-но буде прийнятий новий імміграційний закон, усі мігранти матимуть можливість приїжджати до ФРН і вільно шукати там роботу. За умови, що вони нададуть визнаний у Німеччині документ про професійну кваліфікацію.
Складніша ситуація зі знанням німецької мови. Адже в США, Канаді, Австралії чи Новій Зеландії, які теж відчиняють двері для розумних мізків, державна мова — англійська, більш вживана у світі, ніж німецька. І в цих країнах приймають приїжджих навіть з не дуже достатнім рівнем її знання, надаючи можливість довчитися на мовних курсах. У Німеччині від претендентів вимагатимуть знання німецької навіть у разі, якщо вони працюватимуть у великих німецьких чи міжнародних компаніях, де здебільшого послуговуються англійською. Щоправда, на прес-конференції стосовно цього зазначалося, що трудовим мігрантам достатньо знати німецьку у межах професії — слюсарної, теслярської чи будь-якої іншої.
Є й інші питання, з якими перетнуться претенденти на робоче місце в ФРН. Але з усього видно, що німецька влада взялася за справу з усією серйозністю. Адже в країні вже зараз відчувається великий брак медичних працівників, учителів, юристів, інженерів, робітників багатьох спеціальностей. Тому уряд має намір якомога швидше закрити цю величезну діру.
Утім, експерти в цій галузі зазначають, що для приїжджих не так мова чи наявність відповідних документів буде проблемою, як німецька бюрократія. А тут головними є відповідність «стандарту», неухильне дотримання інструкції, любов до знаменитого німецького «орднунгу» — порядку. Не тільки призвичаїтися, а й сприйняти їх приїжджим буває непросто. Принаймні очікувати індивідуального підходу до себе з боку роботодавців чи начальників не слід.
Але попри це, Німеччина розпочала новий етап свого розвитку, масово залучаючи вмілі робочі руки та висмоктуючи найкращі мізки з країн третього світу…

Берлін.