У парламенті Македонії в понеділок почалися дебати щодо внесених урядом країни пропозицій про поправки до конституції. Всі поправки стосуються договору із Грецією про перейменування країни, що передбачає й зміни в основному законі Македонії.
За день до обговорення в парламенті цих спірних для країни поправок, Верховний представник Європейського союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні звернулася до македонців з новим посланням. Вона наголосила, що договір із Грецією «є унікальною можливістю примирення із сусідами та припинення безглуздої суперечки між Скоп’є й Афінами». За її словами, «така можливість може більше ніколи не повторитися» і закликала депутатів не прогаяти її. Тим більше, що цей історичний документ підтримала вся Європа.
Але, як і правлячій більшості, Федеріці Могеріні не вдалося достукатися до розуму та свідомості депутатів від опозиційної ВМРО-ДПМНЄ. Виступаючи із трибуни парламенту, вони називали цей договір із Грецією капітулянтським і зрадницьким. Її лідер Християн Міцкоскі запевнив, що жоден депутат із парламентської групи партії не голосуватиме за внесення змін до конституції.
Депутати із правлячої більшості називали цей документ «ключем від майбутнього Македонії» і продовжували переконувати колег у необхідності його прийняття. Але все було марно. Лідер правлячого Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ) і прем’єр країни Зоран Заєв кілька разів попереджав опонентів: якщо поправки до конституції не ухвалять, то в країні в найкоротший термін  організують та проведуть дострокові парламентські вибори. У цьому випадку ВМРО-ДПМНЄ втратить багато депутатських місць, і поправки до конституції все-таки внесуть. Але країна втратить дуже багато часу. Але після чотиригодинних дебатів похитнути впертість опозиції прем’єрові не вдалося. Македонські ЗМІ нагадують, що для прийняття змін до конституції необхідні голоси 81 депутата 120-місцевого парламенту. А правляча більшість, що підтримує Зорана Заєва, має всього 71 голос.
У вівторок дебати з питання внесення поправок до конституції були продовжені й до вечора мають відбутися голосування. До моменту завершення верстки цього номера новин про початок голосування в парламенті Македонії не надходило.