Президент України, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил Петро Порошенко під час робочої поїздки на Львівщину взяв участь у заходах до Дня бійця територіальної оборони. На Яворівському полігоні він ознайомився з підготовкою 64-го батальйону територіальної оборони, із забезпеченням зв’язком підрозділів, а також був присутній на навчаннях інженерно-саперного підрозділу. Бійці продемонстрували навички роботи з вибуховими пристроями, розвідки місцевості та знищення інженерних боєприпасів.

Під час навчань військовослужбовці продемонстрували дії особового складу на блокпостах, під час захоплення будівель, заняття оборони, прикриття державного кордону.
Упродовж минулого року підготовлено понад 78 тис. військовослужбовців, які приписані до військових частин територіальної оборони. Починаючи з 2016-го у сухопутних військах у першу суботу жовтня проводять День бійця територіальної оборони.
Після полігона Петро Порошенко у 184-му навчальному центрі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного ознайомився з умовами проживання військовослужбовців. За час війни на сході цей центр підготував десятки тисяч фахівців військових спеціальностей, які успішно себе зарекомендували під час проведення антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил. Тут завжди були прекрасні умови для навчання та вдосконалення бойових навичок, але відставала соціальна сфера. За десятки років не звели жодного житлового будинку. Тепер ситуація змінилася. Відразу сотні військовослужбовців із наметів та казарм переїхали у сучасні гуртожитки.
«Я пишаюся, що разом з урядом та парламентом ми попрацювали над створенням належних умов для контрактників, які тепер житимуть не в казармах, в гуртожитках», — заявив Петро Порошенко під час огляду новобудов. Ще рік тому мало хто вірив, що так швидко виростуть гуртожитки у військових містечках. Тут є все: сучасні кімнати з гарними меблями, душові, кухні. Людина, яка прийшла в армію, не турбуватиметься про побутові умови, а думатиме про службу.
В Україні нині будують 160 гуртожитків для військових контрактної служби. У Старичах Яворівського району завершують спорудження 8 гуртожитків, де проживатимуть приблизно 1000 осіб. Чотири здадуть у листопаді, два — у грудні. А решту — наступного року. У кімнатах проживатимуть по п’ятеро осіб. Жодних проблем із фінансуванням нема. Вартість одного гуртожитку — майже 15 мільйонів гривень.
Програма забезпечення житлом військовослужбовців розрахована на кілька етапів. Наступний — це сімейні гуртожитки для сержантського складу. Будуть використані всі фінансові можливості, щоб військовослужбовці отримали хороше житло.
Глава держави подякував будівельникам, які швидко і якісно спорудили гуртожитки.
Після Яворівського полігона робочою поїздкою передбачені відвідини військового госпіталю та зустріч Петра Порошенка з пораненими військовослужбовцями.

Львів.