Перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко (на знімку) взяла участь у заході з нагоди Дня захисника України «Запроси мене з війни». У рамках проекту захисники України та жінки-учасниці бойових дій, військові журналістки та волонтери (проект «Українські амаzонки») представили свої танцювальні номери.

Виступаючи перед учасниками зібрання, Ірина Геращенко зокрема нагадала, що 4 жовтня Верховна Рада ухвалила проект закону «Про внесення змін до статутів Збройних Сил України», яким впроваджено нове привітання у Збройних Силах та в Національній поліції «Слава Україні!» та відповідь «Героям слава!», а також враховано гендерну складову. Так, у законі закріплено звертання «пане (пані)» замість «товаришу».
«Ми надзвичайно пишаємося тим, що сьогодні в Збройних Силах проходять військову службу понад 25 тисяч жінок-військовослужбовців. Це величезний внесок у миротворчі процеси України», — поінформувала політик.
Водночас Ірина Геращенко звернула увагу, що сьогодні з 25 537 жінок-військовослужбовців — лише
3 403 жінки-офіцера, що не відповідає потенціалу українок. Вона висловила сподівання, що норми Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях», який було прийнято 6 вересня цього року та підписано Президентом 12 жовтня, сприятимуть збільшенню кількості жінок в українській армії, зокрема і на посадах офіцерів.
Ірина Геращенко відзначила проведену роботу колежанок з МФО «Рівні можливості» Марії Іонової та Тетяни Чорновол щодо напрацювання та прийняття згаданого закону.
Перший заступник глави парламенту також подякувала організаторам — Міністерству інформаційної політики — за реалізацію проекту «Запроси мене з війни», який привертає увагу до проблеми реабілітації військовослужбовців.
Учасники заходу проглянули представлені танцювальні номери українських захисників, які брали участь у найзапекліших подіях поблизу шахти «Бутовка», с. Піски та боронили новий термінал ДАП.
У заході також взяли участь: дружина Президента України Марина Порошенко, народні депутати Тетяна Чорновол і Марія Іонова, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, міністр інформаційної політики Юрій Стець.
У приміщенні Київської міської державної адміністрації учасники заходу також ознайомились із фотовиставкою «У війни є жіноче обличчя», де представлені світлини Героїв України — жінок та чоловіків у військовому та цивільному житті.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.