Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:
— Залишилося фактично 2,5 місяця до завершення мораторію на продаж земель сільгосппризначення. Наша фракція підготувала два законопроекти. Один — як у цивільний спосіб розблокувати мораторій на продаж земель сільгосппризначення, але лише для фермерських господарств. Документ уже прийнято у першому читанні... Водночас ми закликаємо наших колег продовжити ще мінімум на рік мораторій на продаж земель. Ключове — цей мораторій не може зупинятися в умовах російської агресії. Саме тому ми наполягаємо на розділенні земель сільгосппризначення, які обробляють фермери, та решти земель, які можуть бути скуплені за безцінь, у т. ч. іноземними власниками аграрних латифундій...

Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Держава, як управлінська система, тотально прокралася. Ознаки того: прикриваються святим і влаштовують цирк із роботами. Але водночас фізично, цинічно залазять до кишені кожному громадянину — за одну ніч майже на 50 відсотків піднімають тариф на перевезення... На 9 відсотків піднято ренту на частоти — у кишені знову залізли звичайним людям, які користуватимуться зв’язком. Субвенція на освіту та медицину провалена. Чому відбувається цей тотальний грабунок? Тому що уряд служить олігархату і залазить у кишені простих людей, бо не виконується закон про трансфертне ціноутворення...

Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— Ми постійно зустрічаємося з людьми і я можу сказати: те, що дійсно турбує українців — це чергове підвищення тарифів на комунальні послуги... Питання, яке найчастіше ставлять виборці: як можна платити за комуналку за європейськими цінами, якщо зарплати і пенсії в Україні найнижчі в Європі. Тож наше завдання — не лише зменшити тарифи, а й вивести людей та країну з кризи.

Олег КУЛІНІЧ, група «Партія «Відродження»:
— Хотів би привернути увагу до надзвичайно важливої проблеми — підняття «Укрзалізницею» тарифів на вантажні перевезення... Ми проаналізували план закупок «Укрзалізниці» на 2019—2020 роки. Там немає тяги для вагонів-зерновозів, а також самих вагонів-зерновозів. Тобто перспектив для аграрного сектору — нуль. Тому виникає логічне запитання: чому за прорахунки у роботі, за старіння парку, повинні платити аграрії? Від таких експериментів агросектор втратить до 4 млрд грн за рік. Бо одразу відреагує ринок і просядуть закупівельні ціни...

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Україна посідає останнє місце в Європі за рівнем розвитку економіки і за доходами громадян. Влада останні кілька років чітко виконує вказівки Міжнародного валютного фонду. Маємо все — землю, ресурси, талановиту націю, науковців, технології, промисловий розвиток, але найнижчі зарплати. Така політика ніколи не зупинить трудову міграцію і не дозволить відмовитися від позичок. Наша сила — у ставці на внутрішні резерви. Це віра у власного громадянина та підтримка національного виробника.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Рішення Священного Синоду Константинопольського патріархату про незворотність процесу надання Україні автокефалії — це фінішна пряма здобуття духовної незалежності. У бюджетному процесі пріоритетним завданням вважаємо закладення коштів на продовження зміцнення Української армії та гідного забезпечення воїнів. Вимагаємо від російської влади допустити до ув’язнених наших співвітчизників українського омбудсмена та лікарів. А міжнародні організації просимо відреагувати на кричущі випадки порушення прав людини.

Сергій ЛАБАЗЮК, група «Воля народу»:
— Новий опалювальний сезон розпочався, а тепла люди так і не відчувають — стоять холодними дитячі садочки, школи, ФАПи, лікарні. Водночас у бюджеті на наступний рік необхідно передбачити субвенцію на 19 мільярдів гривень для погашення різниці між фактичною вартістю енергоносіїв та затвердженими тарифами для населення і бюджетних установ. Закликаємо підтримати нашу ініціативу і встановити мораторій на відключення населення від тепла під час опалювального сезону.

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Рішення про надання автокефалії — це результат багаторічних зусиль, жертв і молитви українських священиків на чолі з патріархом Філаретом та роботи мирян-сподвижників. Наполягаємо на санкціях проти ЗМІ, які заперечують факт російської агресії та транслюють російські темники. Пропонуємо якнайшвидше розпочати розгляд державного бюджету на наступний рік, у якому армія має фінансуватися на рівні не менше п’яти відсотків ВВП. Підтримуємо вимоги комітету з питань нацбезпеки про публічний звіт Генерального штабу та Міноборони за всі вибухи на військових складах.