Вінничанин Євген КНИШ і його дівчина Людмила, які нинішньої зими заблукали в Карпатах, одружилися. На річницю свого порятунку знову планують у гори. Поїдуть із сюрпризом. Яким і для кого?
«Тепер ви точно одружитеся! По вас бачу», — ці слова Євген і Людмила почули від одного з рятувальників, коли ті після визволення зі снігової пастки привезли їх на базу і відпоювали гарячим чаєм. Було це 28 лютого нинішнього року. Перед тим три дні і три ночі розшукували зниклих. Хлопець і дівчина пройшли випробування снігами і майже тридцятиградусними морозами. Як після такого не бути разом? Тепер вони — сім’я. Дружна і щаслива!

Шлюб Людмили і Євгена освячений засніженими Карпатами.

Фото надано Євгеном Книшем.

«Це я покликав Люду в гори»

Євген родом з Вінниці, тут проживають батьки. На той час працював у Києві. Людмила — з Миколаєва, але вже 10 років живе і працює у Дніпрі. То була їхня друга зустріч. Але познайомилися вони теж у горах. У Євгена є друзі у Дніпрі. Разом з ними відзначав новий 2018-й рік на Закарпатті. З’їхалися до селища Ясіня у Рахівському районі. Так сталося, що всі друзі мали пару, крім Євгена і Людмили. Хлопець переконаний, що їхні стежки уже тоді звела доля.
Відсвяткували у горах настання Нового року і повернулися до буденних справ. Але Євген відчув, що йому сумно без Людмили. Щодня спілкувалися у Фейсбуці. Коли дізнався, що їй теж подобаються гори, запропонував ще раз поїхати у Карпати. Удвох.
— Це була моя пропозиція знову побувати на Драгобраті — там само, де відзначали Новорічні свята, — каже Євген. — Людмила погодилася. Поїхали і того ж дня опинилися у сніговій пастці. Це було наше перше випробування.

Погані думки відганяли... анекдотами

Євген неодноразово повторював і каже, що робитиме це за кожної слушної нагоди, що у ті непрості для них три дні і три ночі Людмила найбільше вразила його тим, що жодного разу не дорікнула: мовляв, це він винен у всьому, це з його вини заблукали, це він збився з маршруту... Навпаки, заспокоювала, казала, що їх обов’язково знайдуть, що вони виберуться з цих снігів. «А ще — хвалила мене щоразу, коли щось вдавалося зробити, — розповідає Євген. — Наприклад, коли після багатьох спроб нарешті розпалив мокрий від снігу хмиз у будиночку вівчарів, де ми провели ті три ночі в страшному холоді і без харчів. Із собою мали пакетик родзинок і стільки само горішків».
Він теж підтримував дівчину. «Давай домовимося: тільки-но щось недобре спадає на думку — розповідаймо анекдоти або будь-які веселі історії, — казав Євген Людмилі. — Ми стільки тоді анекдотів згадали!.. Мабуть, не просто так нам були послані такі випробування. Більше пізнали одне одного. У складній ситуації людина найповніше розкривається. Добре, що все закінчилося благополучно!»

Чотири місяці листувалися

Євген та Людмила повернулися у свої домівки. Але після чотирьох місяців безперервного листування і вояжів між Києвом і Дніпром Євген запропонував Людмилі одружитися. Дівчина погодилася. Дату весілля обрали символічну — рівно через півроку після визволення зі снігового полону — 28 серпня.
Весілля святкували у Дніпрі, куди й перебрався Євген після одруження. Йому вдалося знайти роботу. Але в квартирі Людмили вони живуть не самі, а з... вісьмома папугами та двома кролями. Як виявилося, молодята люблять тварин.
Рідні Євгена і Людмили раді, що вони знайшли одне одного. До речі, в обох є сестри. До того ж у них однакові імена — Тетяни. Сестра Євгена першою забила на сполох, коли у лютому в горах зник телефонний зв’язок з братом. Усіх підняла на ноги. День і ніч писала повідомлення у Фейсбуці. Зверталася до рятувальників, досвідчених мандрівників. Євген і Людмила вибачилися перед рідними за те, що завдали їм стільки тривог і переживань.

Рятувальники ще не знають

Про своє одруження Євген і Людмила повідомили своїм рятівникам із Закарпаття, котрі й напророчили їм одруження. «Телефоном у день весілля бажали нам усього найкращого, у Фейсбуці писали гарні вітання, — згадує Євген. — Ми пообіцяли, що обов’язково навідаємося в гості, накриємо стіл і разом відсвяткуємо подію. Зробити це плануємо 28 лютого. Щоправда, рятувальники ще не знають про дату гостин».
Нагадаємо, на їх пошук у ті морозні дні вирушили три групи: одна з Рахова, дві з селища Ясіня. Професійним рятувальникам допомагали добровольці. Загалом зниклих розшукували 17 осіб, які використовували три одиниці спецтехніки.
— Рятувальники досі розповідають туристам про те, як ми заблукали, — каже Євген. — Дізнався про це випадково. Нещодавно знайомий піднімався на Драгобрат і чув це особисто. Потім сказав рятувальнику, що знає мене. «Передавай вітання», — відповів той.

Вінницька область.