Ситуація на фронті залишається контрольованою Об’єднаними силами. Про це йдеться в повідомленні прес-центру ООС. За даними штабу (на 19.10), за добу російські окупаційні війська 16 разів відкривали вогонь по українських позиціях, при цьому двічі застосовуючи озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.
«На опорний пункт українських військ поблизу Новомихайлівки противник здійснював вогневий вплив з мінометів калібру 120 мм. Позиції Об’єднаних сил у районі Чермалика окупанти обстрілювали з мінометів 82-го калібру. У Лебединському по українських захисниках вівся вогонь протитанковими керованими ракетами.
Втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає», — інформує штаб ООС.
«З початку доби ворог тричі обстріляв позиції Об’єднаних сил у районі населених пунктів Авдіївка, Гнутове і Водяне з гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Важке озброєння не застосовувалося. У результаті обстрілу один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення», — йдеться в повідомленні.
І хоча російський «військторг» продовжує поставляти на окуповану територію Донбасу військову техніку, а РФ нарощує свої військові сили на наших кордонах, у наступ найближчим часом агресор не піде. Таку думку висловив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, виступаючи в аналітичному центрі Atlantic Council у Вашингтоні, передає «Голос Америки».
Однією з причин, з яких Росії невигідно загострювати ситуацію, американський дипломат назвав високу ймовірність того, що новий виток напруженості на сході України сприяв би зростанню підтримки Президента України Петра Порошенка, а також об’єднав би українців довкола нього, щоб знову допомогти захистити країну. «На мою думку, це останнє, чого Росія хотіла б тепер, напередодні виборів!» — заявив Волкер. Крім цього, спецпредставник Держдепартаменту США відзначив зростаючу міць ЗСУ, здатну дати відсіч   противнику у разі наступальної операції.
Також Курт Волкер анонсував можливі переговори з Києвом щодо продажу зброї. І нагадав, що США скасували ембарго на поставки зброї в Україну.
За його словами, при адміністрації Обами поставки Україні озброєння розглядалися як провокаційний вчинок, який може призвести до ще більшого протистояння на Донбасі. «Ми позбулися цього і тепер можемо допомогти Україні протитанковою зброєю, системами для боротьби зі снайперським вогнем», — заявив спецпредставник США, додавши, що рішення адміністрації Дональда Трампа полягає в тому, щоб ставитися до України як до країни, яка має право на самозахист. Волкер зазначив, що наша стратегія національної безпеки має певні недоліки, але союзники можуть говорити про те, як допомогти їх усунути.
Він також повідомив, що відбувається взаємодія з Конгресом щодо нового пакета військового фінансування. «І ми зустрічатимемося з українцями, щоб говорити також про експортний продаж зброї», — наголосив спецпредставник Держдепартаменту США.
Однак збройна агресія — це лише елемент гібридної війни, розв’язаної Кремлем проти нашої незалежної держави. Нині Росія втрачає важливий форпост свого контролю і впливу усередині України у вигляді фабрики виробництва «опіуму для народу» під брендом РПЦ МП. І це, мабуть, одна із найболючіших стратегічних втрат для «русского мира» у цій війні, за яку він намагається боротися.
За інформацією групи ІС, 12 жовтня на засіданні Радбезу РФ під час обговорення подальших перспектив функціонування РПЦ в Україні (після рішення Константинопольського патріархату про надання автокефалії УПЦ) Путін наказав керівництву силових відомств РФ: «гарантувати безпеку наших митрополитів за будь-якого розвитку подій», шляхом розміщення в найважливіших монастирях т. зв.  УПЦ МП груп спецпризначенців ГУ ГШ ЗС РФ (ГРУ) під прикриттям.
Своєю чергою, міністр оборони РФ Шойгу і начальник Генштабу ЗС РФ Герасимов відзначили, що в ГШ ЗС РФ уже напрацьовуються плани безпосереднього виведення на територію України мобільних бойових груп (під прикриттям) з метою захисту Києво-Печерської і Святогірської лавр. Мовляв, ці релігійні об’єкти першими «потрапляють під загрозу нападів» з боку «радикально налаштованих і озброєних бойовиків-націоналістів», що «становитиме загрозу життю ієрархів і керівництву» т. зв. УПЦ МП.
Також військове керівництво РФ доповіло, що в рамках підготовки до реалізації цих планів уже готують групи спецпри-значенців на місцевості, а саме — на базі Новоафонського монастиря в Абхазії. «Таким чином, у ГУ ГШ ЗС РФ уже фактично розроблено операцію з дестабілізації ситуації в Україні з використанням релігійного фактора», — констатує координатор групи ІС, народний депутат України Дмитро Тимчук.
Раніше аналітики повідомляли про розроблення ГУ ГШ ЗС РФ планів щодо можливої реалізації таких дій у комплексі з іншими заходами з дестабілізації ситуації в Україні, які пропонувалися вищому військово-політичному керівництву РФ.

ДОВІДКОВО

2 березня цього року Держдепартамент США схвалив продаж Україні 210 протитанкових ракет Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму майже 47 млн дол. Україна вже отримала це озброєння. Оборонним бюджетом США на 2019 рік передбачено виділення Україні 250 млн дол. військової допомоги, у тому числі 50 млн на летальне озброєння. Зокрема, ідеться про підготовку і надання оснащення українським військовим, про подальше надання контрбатарейних радарів, захищених засобів комунікації, безпілотних літальних апаратів, системи контролю морського простору, а також про реагування на кібератаки і про контрінформаційні заходи, спрямовані на протидію гібридній війні.