Переважна більшість (69%) населення України вважає, що Крим має й надалі залишатися частиною України, і цей відсоток є незмінним порівняно з травнем 2016 року. Такі дані оприлюднено вчора під час круглого столу на тему «Повернення Криму: бачення українців», на якому було презентовано результати загальнонаціонального опитування населення, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.
Дослідження організували в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Соціологи зазначають, що існування Криму як окремого державного утворення підтримують 12% українців (стільки ж, що й у 2016 році), а належність до Росії визнають лише 4% (2016-го — 7%).
Присутні під час обговорення результатів соцопитування експерти особливу увагу звернули на регіональні відмінності у питанні статусу Криму. Так, у західних та центральних областях переконання в належності півострова до України поділяють понад 80% опитаних, на півдні — 56%, на сході — 45%. Водночас і на півдні, і на сході російську належність АРК підтримує абсолютна меншість — відповідно, 3% і 10%. Натомість певна частина населення цих регіонів вважає, що Крим має бути незалежним (на півдні — 24%, на сході — 18%).
Така регіоналізація ставлення до кримської проблеми особливо сильно насторожує політиків та експертів. У цьому контексті у рекомендаціях науковців за підсумками опитування вказується, що «спроби будь-якої політичної сили чи громадського руху актуалізувати тему Криму під час виборів, особливо у південних та східних областях, зокрема накидання силового шляху повернення Криму або визнання втрати Криму, провокуватимуть напруженість у суспільстві, його поляризацію та штучне нав’язування вибору між радикальними націоналістами та проросійськими кандидатами і можуть бути використані Кремлем. Водночас  під час виборчої кампанії слід постійно наголошувати, що Крим — це Україна».
Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань переконаний, що використання кримської карти не додасть голосів жодній з партій, які нині позиціонують себе як опозиційні. Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров з цим погодився, але додав, що, спекулюючи питанням півострова, такі політичні сили отримають натомість величезні бонуси у Кремлі.