Хористи й вигляд мають незвичний -- бриджі, підтяжки, вельветові піджаки, тобто стиль 20-х років минулого століття. Саме такий вигляд на сцені має знаменитий чоловічий хор із Базеля (Швейцарія)  "Mannerstimmen Basel" (диригент та музичний директор Олівер Рудін). В рамках  гастрольного турне по Литві, Білорусі та Україні хористи виступили і в Чернігові.

Швейцарські хористи назвали свою програму "Герої" -- хоча вона присвячена великим майстрам німецького романтизму, але перегукується з українською реальністю не тільки за назвою. Адже, як зауважив головний диригент чернігівського академічного симфонічного оркестру "Філармонія" Микола Сукач, напрямок романтизму у мистецтві відзначається прагненням до духовного розкріпачення, звеличенням і героїзацією минулого свого народу. Якраз те, що так треба сьогодні Україні.

"Тому співпраця базельського хору "Mannerstimmen Basel" і Академічного симфонічного оркестру "Філармонія" Чернігівського обласного філармонійного центру, крім професійно-мистецького, має ще і символічний громадянський чинник", -- наголосив Микола Сукач.

Головна частина виконаної в Чернігові програми складалася з двох кантат: "Рінальдо" Йоганнеса Брамса та "Леонідас" Макса Бруха, що є показовим прикладом класичного героїзму. Крім того, у програмі "Богородиці" -- православний гімн, присвячений Діві Марії, написаний віце-директором хору Давідом Росселем, та "Вдача Еденхаля". Ця балада Роберта Шумана є переконливим нагадуванням про те, що відвага героя важливіша за падіння.

Чернігівські слухачі гідно зустріли хористів і довго не відпускали їх зі сцени, викликаючи на біс.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігів.

Фото Віктора КОШМАЛА.