Про це повідомив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч під час прес-конференції за підсумками двосторонніх переговорів з українським візаві Павлом Клімкіним, який учора завершив дводенне перебування у Варшаві з робочим візитом, зокрема для участі у 5-му "Варшавському безпековому форумі" (WSF2018).

 

Саме з цієї новини розпочав спілкування зі ЗМІ (під час спільного брифінгу) глава польського зовнішньополітичного відомства, який наголосив, що визнав лауреатом премії міністра закордонних справ Польщі "Pro Dignitate Humana" Олега Сенцова, який своїм голодуванням "нагадав про долі політичних в'язнів в Росії та окупованому Криму". При цьому Я. Чапутовіч закликав російську владу звільнити О. Сенцова та кілька десятків інших українських громадян, яких Кремль ув'язнив з політичних мотивів.

 

Глава МЗС РП зауважив, що під час переговорів міністри обговорили питання двостороннього співробітництва, безпеки в регіоні, ситуацію в Україні. Я. Чапутовіч запевнив, що Варшава й надалі послідовно підтримуватиме суверенітет та територіальну цілісність нашої держави в кордонах, визнаних міжнародним правом, а також "незмінно порушуватиме питання незаконної анексії Криму та російської збройної агресії на сході України" на форумах міжнародних організацій, насамперед у Раді безпеки ООН, ОБСЄ, ЄС і НАТО. Висловлюючи занепокоєння антиукраїнськими діями Кремля в басейні Азовського моря, офіційна Варшава підтримує "збереження слушних санкцій проти Росії".

 

Якщо йдеться про контекст двосторонніх відносин, то в МЗС Польщі їх окреслюють як "позитивні в багатьох сферах". При цьому Я. Чапутовіч наголосив, що прийняв слушне зауваження свого українського колеги щодо проблем на польсько-українському кордоні і запевнив, що шукатимуть шляхи їх розв'язання: "Треба збільшити пропускну спроможність ППП, бо вони сприяють поглибленню двосторонніх економічних та міжлюдських відносин". П. Клімкін запропонував розширити кількість ППП зі спільним прикордонним та митним контролем з чотирьох до восьми. Глава МЗС РП задекларував "високу оцінку" Польщею внеску понад мільйона українських працівників, які не лише підтримують свої сім'ї в Україні, а й "сприяють розвитку Польщі".

 

До складних питань у двосторонніх взаєминах у Варшаві зараховують: "виклики історичного діалогу щодо розбіжностей в інтерпретації подій нашої спільної історії", мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт польських дослідників на території України, а також збереження місць польської історичної пам'яті, культурної спадщини та місць поховань в Україні.

 

Підтримавши свого польського колегу за головними тезами щодо підсумків переговорів, глава нашого МЗС наголосив на важливості подальшого фахового обговорення і вивчення спільної історії, зокрема її найтрагічніших сторінок: "Головне, щоб політики не маніпулювали історією, а дослухалися до думки науковців, визнавали науково обґрунтовані факти". При цьому П. Клімкін зазначив, що не можна оминути увагою розгляду КС Польщі в листопаді питання змін до закону про Польський ІНП, оскільки "в ньому несправедливо загадуються окремо лише українці". Міністр підкреслив, що "для всіх українців було б важливо, щоб прийняте КС рішення відповідало тому справжньому сенсу нашої історії, нашої дружби, нашого партнерства і нашого розуміння як іти вперед", а також, що "від цього не повинні страждати ані поляки, ані українці".

 

Увечері 23 жовтня П. Клімкін провів зустріч з Головою Об'єднання українців у Польщі Петром Тимою, екс-Головою ОУП Юрієм Рейтом та Головою Українського товариства в Любліні Григорієм Купріяновичем.

 

Завершуючи своє перебування у Варшаві, на полях WSF2018 вчора пополудні П. Клімкін провів зустріч з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто. Напередодні П. Клімкін заявив, що під час перемовин має завершити узгодження зі своїм угорським колегою порядку денного комплексних консульських консультацій, який вони почали обговорювати під час двосторонньої зустрічі кілька днів тому. "Це дуже важливо в контексті того скандалу, що мав місце в угорському консульстві в Береговому", -- наголосив міністр.

 

Також П. Клімкін провів зустріч з предстоятелем Польської автокефальної православної церкви Блаженнійшим Митрополитом Варшавським та всієї Польщі Савою.

 

Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.

 

Голос України