Більшість фінансистів країни очікують, що протягом наступних 12 місяців кредитування бізнесу та населення зросте. Про це свідчать результати нового «Опитування про умови банківського кредитування», оприлюдненого Національним банком.
Зокрема, у третьому кварталі 75 відсотків опитаних представників фінансових установ повідомили, що розраховують на зростання обсягів корпоративних кредитів. На збільшення запозичень з боку домогосподарств очікують 68 від-сотків респондентів. Банки повідомили, що паралельно планують підвищувати вимоги до великих корпоративних позичальників, але пом’якшувати для малого та середнього бізнесу. Також 68 відсотків опитаних банкірів сподіваються, що протягом наступних 12 місяців прискориться приплив депозитів від населення та бізнесу.
Нагадаємо: раніше Прем’єр-міністр Володимир Гройсман називав поновлення кредитування першочерговим завданням. «Ми розуміємо, що економіка почне розвиватися тоді, коли в неї буде достатній рівень інвестування. Треба сьогодні — і це дуже важливо — створити належні умови для кредитування реального сектору економіки — це завдання номер один», — вважає прем’єр. На заваді цьому стоїть, зокрема, значна кількість проблемних кредитів у портфелях вітчизняних банків. За інформацією НБУ, їх частка в банківській системі держави станом на 1 липня 2018 року — 55,6 відсотка.