Цього року у Львівському безпековому форумі беруть участь понад чотири десятки експертів та фахівців. У форматі панельних дискусій вони обговорюють тенденції та виклики, які стоять перед світовою спільнотою, зростаючу взаємозалежність країн у сучасному світі та її вплив на світову систему безпеки.

Співголовами заходу виступають заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд та генерал-лейтенант армії США у відставці Фредерік Бенджамін Ходжес. Відкриваючи форум, О. Сироїд пригадала, як на початку 2015 року розпочався діалог, що в кінцевому результаті привів до такої співпраці. Тоді під час розмови із Послом США на запитання, якої допомоги ми потребуємо, парламентарій, за її словами, «абсолютно інтуїтивно» відповіла: «Навчіть нас керувати обороною і розпоряджатися бюджетом». Американський високопосадовець сказав, що знає таку людину й познайомив заступника керівника парламенту з генералом, який пообіцяв допомогти.

 

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд.


«Одного разу в Яворові презентували локацію американської національної гвардії, — розповіла О. Сироїд. — Була така ж пора року, але падав сніг. Генерал, промовляючи до українських солдатів, показав рукою на той план, де стояла я, і сказав: «Там стоїть ваш бос». Озирнулася — нікого, крім мене, з представників української влади не було. І мені стало страшно, бо зрозуміла, як багато треба вчитися, знати та вміти для того, щоб відповідати тому, що вкладав генерал у ці слова. Передусім здатності парламенту контролювати сектор безпеки та оборони». Далі, зазначає заступник глави законодавчого органу влади, було багато чого — спільні навчання, робота в Україні та за кордоном.
Ще однією важливою подією, за словами О. Сироїд, стала поїздка наших народних депутатів до командування американських військ у Європі. «Ми були зачаровані, слухаючи брифінг, і молили Бога, щоб колись у нас і в Україні запросили послухати подібний брифінг». Саме під час таких тривалих розмов на різних локаціях, в різних країнах йшлося про те, якою має бути армія, і не тільки в Україні, якою в принципі має бути безпека для світу, яка має бути взаємодія і довіра між суспільством та збройними силами, щоб протистояти агресії. «Тоді це надихнуло мене та моїх колег на те, щоб створити подібний майданчик, де люди могли б обговорювати це разом», — наголосила заступник глави парламенту.
Торік, коли форум відкривали вперше, генерал Ходжес був гостем, а нині він уже співорганізатор заходу. За словами О. Сироїд, це було «просто неминуче», бо в цьому форумі «велика частина праці та натхнення пана Ходжеса».
Не важливо, про що говоритимуть під час форуму, каже Б. Ходжес, якщо зовнішній світ нічого не знатиме про це. Відтак важливо мати стійкі, незалежні засоби масової інформації, які є основоположною частиною демократичного суспільства. Він подякував усім, хто долучився до організації заходу, а також акцентував увагу на тому, що ресурси на його проведення надійшли від німецького «Фонду Маршала», міжнародного фонду «Відродження» і Фонду Ганса Зайделя в Україні.
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Львів приїхав просто з Варшавського безпекового форуму. Він наголосив: важливо, що в нашій країні подібні події відбуваються не тільки в столиці. Львів він назвав інтелектуальним та економічним центром України. В усі часи безпека була привілеєм або сміливих, бо за неї треба боротися, або багатих, бо її можна купити. Але світ зрозумів, що це не працює, зауважив урядовець. Відтак, з’явилися правила і, водночас, з’явилася культура комунікації та діалогу. «Ми всі розуміємо, що тепер рухаємося до абсолютно іншої логіки, — сказав П. Клімкін. — Цей світ виглядатиме по-іншому. Наступні п’ять-сім років багато в чому визначатимуть, за якими правилами або без яких правил працюватиме світ щонайменше кілька десятиріч». У цьому контексті надзвичайно важливо визначити орієнтири. «Ми навчилися бути сміливими, боротися і ми не здатні купити безпеку, але ми можемо працювати з нашими друзями», — сказав урядовець. За його словами, багато в чому саме завдяки Україні тепер тримається сенс солідарності трансатлантичного світу. У майбутньому ми рухатимемось відповідно до нашої ідентичності, яка тепер визначається цінностями, припустив міністр. П. Клімкін зауважив, що, наприклад, в Польщі також є політики, які окремі проблеми хочуть вирішувати або на своїх умовах, або не вирішувати взагалі. Маємо також питання, пов’язані з угорським та іншими контекстами. Але без спілкування, без пошуку спільного інтересу, спільного знаменника нині обійтися неможливо. Те, що трансатлантичний світ повірив в Україну не є таким, що зрозуміле само собою, наголосив урядовець, але це, на його думку «фантастично важливо».

 

Генерал-лейтенант армії США у відставці 
Фредерік Бенджамін Ходжес.


Міський голова Львова Андрій Садовий наголосив на тому, що протягом останніх років показники імпорту з Росії зростають. «Ворог робитиме все для того, щоб ми були залежними, — каже він. — Але такі речі є неприпустимими». Політик зауважив, що існує необхідність максимально інвестувати у військово-промисловий комплекс, бо без сучасної зброї важко буде перемагати. Наші оборонні підприємства мають бути готовими приймати західних інвесторів із країн, які мають великий досвід. Наприклад, як США чи Велика Британія. Однак важливо вибудовувати сильні, двосторонні та взаємовигідні відносини також і з нашими сусідами — Центральною Європою. «Вірю, що за результатами форуму отримаємо хорошу експертизу та свіжі думки й рекомендації», — резюмував А. Садовий.
На думку голови Львівської ОДА Олега Синютки, другий безпековий форум у Львові може стати лакмусовим папірцем, певним викликом, який покаже: чи зможемо ми піднятися над «розглядом дрібних речей і з’ясуванням стосунків» до того, щоб подивитися на місце України в глобальному світі. «Якщо нам вдасться це тут, у Львові, то цей форум зможе задавати тон у дискусіях і переговорах. Тут задаватиметься тренд майбутнього України», — сказав він.
Пізніше, спілкуючись із пресою, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд прокоментувала ситуацію, яка складається довкола будівництва «Північного потоку-2». Вона порівняла Росію із підводним човном, який десятиліттями підходив до нашого берега, а тепер вже підіймається над водою з усіма запущеними торпедами. «Тепер треба ці торпеди перехоплювати і захищатися від них на всіх флангах, — сказала вона. — Загроза стосується не тільки України — враженою є Європа, вона досягає навіть берегів США, але ми — під прицілом». Як від цього боронитися? Жодна країна не може впоратися з цим самотужки. А наша країна повністю не виконала жодного свого домашнього завдання. Натомість у світі говорили про це протягом кількох останніх років. Тепер усім, а насамперед європейським країнам, доводиться приймати складні рішення. Можливо, ситуації зарадить спільне управління газотранспортною системою, можливо інвестори, наприклад зі США, вкладуться в модернізацію цієї газотранспортної системи і в облік газу, який транспортується територією країни.
Варто залучити якомога більше наших партнерів до того, щоб уберегти світ від залежності від російського газу, наголосила О. Сироїд. На жаль, нині такої програми немає. Водночас, за її словами, у Європі дуже великий рівень заперечення загроз. «Звісно, треба докладати всіх зусиль для того, щоб зупинити «Північний потік-2» ще сьогодні, — наголосила політик, — і можливо, санкції США щодо компаній, які виконують контракти, можуть мати такий ефект. Можна сказати, що це план Б. Але насправді це план іншої безпекової композиції. Бо якщо не вдасться зупинити Росію, дуже ймовірно, що це матиме надзвичайно негативні наслідки для геополітики в усьому європейському регіоні». О. Сироїд закликала всіх бути чесними в цьому питанні — така імовірність більша, аніж 50 відсотків. «Треба просто дивитися один одному в очі й казати про те, що ми тоді будемо робити».

Фото надано прес-службою заступника Голови Верховної Ради України 
Оксани Сироїд.