Перша презентація книжки відбулася у рідному місті письменника — Виноградові. До речі, видання стало можливим за підтримки міської влади.

На знімку: журнал «Екзиль», присвячений В. Горвату.

Василь Горват, поет, прозаїк, літературний критик, журналіст, прийшов у літературу з поколінням «вісімдесятників». Першими публікаціями в українських альманах та періодиці були фантастичні новели. А перша поетична збірка «Сльоза барабана» побачила світ на початку 80-х самвидавом і тепер згадується в переліку ужгородського андеграунду поряд із виданнями Дмитра Креміня і Миколи Матоли.
Першими літературними наставниками В. Горвата стали найавторитетніші закарпатські митці, Шевченківські лауреати — прозаїк Іван Чендей і поет Петро Скунць, київський письменник-фантаст Олександр Тесленко. 
Довгий час Василь Горват мав небагато книжкових видань, проте його присутність у літературному процесі відчувалася. Критичні статті, прозові та поетичні тексти друкувалися в часописах «Екзиль», «Київ», «Дзвін», «Шветлосц», «Дукля». Проза перекладалася угорською і російською мовами.
У 1992 році видавництво «Карпати» підготувало до друку книгу фантастичних повістей В. Горвата. Через фінансову кризу вона так і не побачила світ. У 1994-му видавництво «Гражда» випустило поетичну збірку «Сьогодні опівночі у Виноградові тихо-тихо завив вовк», у 2009-му це ж видавництво видрукувало книгу прози В. Горвата «Великий похід». У 2013 році збірка есе та літературних статей автора під назвою «Пікнік на узбіччі або «потім» уже настало» була схвалена до друку в рамках обласної програми підтримки книговидання. У 2012-му Василь і Ганна Горвати опублікували ілюстроване видання «Севлюш-Виноградів: історія, сьогодення, надії».
В. Горват сприяв активізації літературного життя краю. За останнє десятиліття тут з’явилося багато цікавих авторів, а про маленький Виноградів заговорили як про літературну столицю Закарпаття. В місті, де живе Горват, уже четвертий рік проводиться всеукраїнський фестиваль «Карпатський Пегас».
Тим часом у журналі «Екзиль» друкуються уривки фантастичної повісті В. Горвата «По той бік дуба». У серпні світ побачили відразу два видання. Окремою книжкою вийшла поема «Полювання на сина» (Ужгород, «Гражда») і згадувана збірка «Зірки впритул» (Київ, «Український пріоритет»). Книжка вже має добрі відгуки.

Василь НИТКА.
Фотоілюстрація автора.

Ужгород.