У Запоріжжі 19—21 жовтня на базі міського Палацу дитячої та юнацької творчості відбувся фестиваль «Сонячний зайчик», організований Державним центром позашкільної освіти, департаментом освіти і науки Запорізької міськради за підтримки Театру поетичної пісні Олени Алексєєвої та творчих громадських об’єднань.

Авторська пісня в уявленні багатьох (і моєму теж!) — це про не надто молодих поетів і музикантів, які збираються біля вогнища в турпоході. Але фестиваль змінив ці мої уявлення. По-перше, авторська пісня — дуже молода і відкрита. Створюють власні пісні не лише «дядечки і тітоньки», а й креативні діти ледь не з 10 років. По-друге, як напрям авторська пісня має безліч жанрових відгалужень: від бардівської співанки аж до рокешної балади, від ліричної сповіді а капела до естрадної пісні. І по-третє, вона активно українізується і звучить дуже актуальною в молодих голосах та з молодим же запалом.
Всеукраїнський відкритий дитячо-юнацький фестиваль-майстерня авторської пісні «Сонячний зайчик» існує в Запоріжжі вже десять літ. За цей час місто відвідали понад 750 конкурсантів з усіх регіонів. У ювілейному заході взяли участь діти і юнацтво з Дніпропетровської, Донецької (Слов’янськ, Бахмут), Запорізької, Київської, Львівської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської та Хмельницької областей. А серед майстрів-педагогів були провідні митці Запоріжжя та постійні викладачі фестивалю з Києва, Одеси, Ерлангена (Німеччина) тощо.
Програма інтенсивна: по п’ять-шість майстер-класів на день із кількома паралелями для різних вікових (від 6 до 21 року) груп та індивідуальними заняттями. Знайшлося місце і для концертів: благодійних виїзних у дитбудинку та центрі реабілітації дітей, по-домашньому затишного до 100-ліття відомого автора-виконавця Олександра Галича та власне фестивальних за участю призерів, лауреатів і викладачів «Сонячного зайчика». А фішкою заходу стала спроба дипломної вистави випускників (як їх жартома називають, «перезайців»). Вона поєднала навички-вміння-здобутки учасників, які росли разом із «Зайчиком...», режисерську роботу Олени Гаджилової (Київ) та ритмічні «відсебеньки» скульптора Бориса Чака (Запоріжжя). Все разом склалося в атмосферне і щире дійство під назвою «Переломлення, або Сад лунаючих скульптур».
За підсумками фестивалю педагоги отримали грамоти й подяки, а «зайчики», котрі найбільш успішно працювали в майстернях, — дипломи. Колективно й індивідуально призерами стали п’ятнадцять учасників із Києва, Запоріжжя, Харкова, Сум, Хмельницького, Дніпра та Полтави. А вісім дипломів лауреатів одержали автори, виконавці, поети й ансамблі зі Стрия (Львівщина), Харкова, Сум і Запоріжжя.

Наталія ІГНАТЬЄВА,
театрознавець.