Містяни переконані: це тому, що єдиний сеанс розпочинається у незручний для більшості час — 9.10. Чому чернівецькі кінотеатри демонструють таке ставлення до української стрічки, як і до більшості інших наших фільмів, зрозуміти важко. Можливо, крім економічного, тут є й ідеологічний підтекст.

Прокат фільму в Чернівцях тривав з 11 до 24 жовтня. З чотирьох чернівецьких кінотеатрів «Позивний «Бандерас» показували у двох. У чернівецькому кінотеатрі RED журналістам АСС повідомили, що за більш як 10 днів прокату не продали жодного квитка на цю стрічку.
Розповідає виконавчий директор ГО «Буковинська кінокомісія» Володимир Килинич: «Це не вада фільму. Він дуже класний. Проблема у недостатності реклами та поганому просуванні. Крім того, молодь нині вся в гаджетах, її важко чимось зацікавити. До того ж, у Чернівцях справді мало кінотеатрів».
Тим часом цю проблему активно обговорюють у соцмережах. Люди переконані: виною є саме незручний час для перегляду фільму, бо охочих подивитися його багато.
Люди обурюються, що це добротне патріотичне українське кіно в Чернівцях чомусь показують з єдиним сеансом на 9.10 ранку. Дехто стверджує, що їм довелося буквально випрошувати, щоб фільм показали, бо представники кінотеатру «Ефект» виставили умову, що сеанс відбудеться лише за присутності 10 глядачів.
Наявність гаджетів майже у кожного молодого чернівчанина — річ, звичайно, хороша. Як і те, що на закордонні фільми: комедії, трилери, фентезі — зали повні. Кінотеатрам потрібно заробляти.
Проте кінопрокатникам варто розуміти, навіть якщо такі стрічки з передової, де наші воїни б’ються з російським агресором, у їхні бізнес-плани можуть і не вписуватися, то все одно, не забезпечити рівний доступ до них принаймні на однакових умовах з іншими фільмами у наш час є злочином. Не більше, не менше.
Ті, хто хотів би переглянути цю українську стрічку, але на 9.10 мусить бути на навчанні чи на роботі, все ж сподівається на реакцію щодо таких демаршів стосовно українського патріотичного кіно від міського та обласного управлінь культури.
А можливо, навіть і СБУ.

Сергій СУЛИМА.