У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до статті 9 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо мінімального розміру посадових окладів військовослужбовців)». Мета ініційованого народними депутатами Юрієм Березою («Народний фронт»), Андрієм Левусом («Народний фронт») та Ольгою Бєльковою (Блок Петра Порошенка) законопроекту — визначити мінімальні гарантії грошового забезпечення для військовослужбовців, у тому числі для військовослужбовців строкової військової служби. А також посилити роль посадового окладу у структурі їх грошового забезпечення, визначити мінімально допустимий розмір посадового окладу.
У своєму обґрунтуванні автори законодавчої ініціативи, зокрема, наголошують, що відповідно до Конституції кожен має право на заробітну плату не нижчу від визначеної законом. Проте мінімальний розмір грошового забезпечення для військовослужбовців законом не визначено. Нині він встановлюється урядом відповідно до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
«Видається очевидним, що основою грошового забезпечення має бути посадовий оклад. На жаль, для багатьох військовослужбовців урядом встановлено посадові оклади, які є навіть нижчі за розмір мінімальної заробітної плати», — йдеться в пояснювальній записці. Особливо кричущою, наголошують депутати, є ситуація з розмірами посадових окладів військовослужбовців строкової військової служби. «Посадовий оклад у цьому випадку дорівнює взагалі лише 10 відсоткам мінімальної заробітної плати та становить 370 гривень», — констатували обранці.
Саме тому, на переконання народних депутатів, необхідно надати військовослужбовцям законодавчі гарантії того, що їхній посадовий оклад не може бути менше розміру мінімальної заробітної плати. Саме такі гарантії й передбачено цим законопроектом. Пропонується також, що норми проекту набудуть чинності з 1 січня 2019 року.
За словами авторів, ухвалення законопроекту не призведе до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів. До того ж розміри посадових окладів військовослужбовців не визначаються в державних бюджетах на відповідний рік, а встановлюються урядом. Водночас у документі йдеться не про загальні розміри грошового забезпечення, а тільки про розміри посадових окладів.
Як ще один аргумент на користь проекту народні депутати наводять слова Президента про те, що у 2019 році передбачається збільшення грошового забезпечення військовослужбовців на 37 відсотків та що у Збройних Силах України солдат має отримувати не менш як 10 тисяч гривень. А це більш ніж удвічі перевищує мінімальний розмір посадового окладу, про який ідеться в законопроекті.
Автори законодавчої ініціативи переконані: ухвалення проекту дасть змогу уникнути можливих зловживань та зменшити корупційні ризики у зв’язку з тим, що у структурі грошового забезпечення підвищиться роль та частка посадового окладу.