«Двостороння торгівля Україна—США невпинно зростає — товарообіг за вісім місяців 2018 року уже збільшився на 16% і становить 2,6 млрд доларів. Ми також розпочали процес приватизації за новим прогресивним законодавством, що створює виняткові інвестиційні можливості і для американських компаній», — підкреслив Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів під час зустрічі з Першою офіційною торговельною місією Міністерства торгівлі Сполучених Штатів Америки, яка прибула для пошуку перспективних об’єктів для інвестицій в Україні.

Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Посол США в Україні Марі Йованович.

 

Під час зустрічі з Першою офіційною торговельною місією США.

Фото зі сторінки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Як заявила Посол США в Україні Марі Йованович, ця місія є першою за останні десять років, і це підтверджує поліпшення взаємин двох країн.
За результатами опитування іноземних інвесторів, яке щороку проводять Європейська бізнес-асоціація, Dragon Capital та Центр економічних стратегій, основними перешкодами для приходу іноземних інвестицій до України є поширення корупції в Україні, недовіра до судової системи, нестабільна фінансова система, монополізація та олігархізація ринків.
Нині річний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну Європейська бізнес-асоціація оцінює в 1,5 мільярда доларів.
«Торговельна місія з США носила системний характер — це було 12 позицій для покращення інвестиційного клімату в Україні. Зустрічі з торговим представником США Лайтхайзером та заступником мінторгівлі Капланом підкреслили та посилили рівень відносин між Україною та Штатами», — наголосив Степан Кубів.
Як повідомляла прес-служба Мінекономрозвитку за підсумками зустрічі Першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва із заступником міністра міжнародної торгівлі США Гілбертом Капланом, «...з метою пошуку цікавих інвестиційних можливостей до України прибула Перша офіційна торгова місія... на меті якої знайти для себе в Україні вигідні можливості для інвестицій, зокрема із застосуванням приватизації як одного з механізмів», — поінформував Каплан і закликав українських колег якнайкраще прийняти американські компанії в Україні. Степан Кубів своєю чергою зазначав, що зараз в Україні є багато малих підприємств, що вже успішно приватизовуються через систему державних аукціонів Прозорро.Продажі. Проте Україна прагне звернути увагу американського бізнесу на великі об’єкти приватизації, зокрема підприємства енергетичної сфери. «...хочу звернути увагу американського бізнесу на великі об’єкти, приватизація яких за новими правилами лише починається. Ми пропонуємо приватним інвесторам підприємства енергетичної сфери, а також великі інфраструктурні та промислові компанії», — акцентував урядовець.
Обговорювалося також посилення співпраці американської та української торговельних палат та інші питання торговельно-економічної співпраці, зокрема, потенціал співпраці щодо заміщення імпортних російських товарів на ринку України, зокрема промислові товари, інноваційну продукцію та інші.
Кубів зазначив, що Президент України Петро Порошенко та американський лідер Дональд Трамп за останні два роки поглибили політичні, економічні та соціальні відносини, що базуються на принципі відкритості та співпраці. Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів розповів про співпрацю України, Європейського Союзу та США. За його даними, минулого року товарообіг Україна-США зріс у 1,6 разу порівняно з 2016 роком та становить понад 3,3 млрд доларів.