Сімдесят відсотків суми — на зону, а решта — спільникам на волі. За такою схемою впродовж тривалого часу працювали шахраї. Жертвами ставали мешканці не лише Тернопільщини, а й Чернівецької, Хмельницької, Вінницької, Черкаської, Миколаївської та Волинської областей, повідомляють у відділі комунікації поліції Тернопільської області.
Протягом трьох місяців працівники Тернопільського управління департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції спільно з оперативниками міського карного розшуку документували діяльність підозрюваних. За словами начальника Тернопільського управління департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції Василя Джиджори, група працювала за шахрайською схемою «ваш син у поліції, потрібні гроші». Налагодили незаконне заробляння коштів люди, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі на Луганщині, на непідконтрольній території. Кожен зі спільників виконував певну функцію. До жертви телефонували з тюрми, представлялися правоохоронцями, розповідали вигадану історію та домовлялися про суму відкупу. По гроші йшли уже інші особи. Ще одна спільниця після успішної операції перераховувала кошти на вказані картки. Іноді до справи залучали й водіїв таксі.
Сімдесят відсотків заробленого потрапляло в місця позбавлення волі. Решту тридцять ділили між координатором, кур’єром та на розвиток справи. Жертв шукали по всій Україні. На Тернопільщині, каже Василь Джиджора, затримані зізналися у чотирьох шахрайствах. Один із потерпілих віддав зловмисникам понад 300 тисяч гривень. За цією групою тягнеться по інших областях нашої держави до 23 епізодів. Загалом шахраям вдалося видурити у людей майже три мільйони гривень.
Спецоперацію із затримання працівники Тернопільського управління департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції та карного розшуку поліції провели одночасно в Харкові, Миколаєві та Тернополі. Підозрюваних затримали — це жителі Харківської та Кіровоградської областей. У них вилучили телефони, сім-картки, переписку ув’язнених та координатора, а також готівку й електронні гаманці, на яких зберігалися гроші. Цій групі осіб оголосили про підозру відповідно до статті 190 частини 3 ККУ — шахрайство, вчинене у великих розмірах. Обрали їм і запобіжний захід — тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 500 тисяч гривень. За незаконний бізнес їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до восьми років.

Тернопільська область.