На жаль, ствердно на це можуть відповісти не всі.
За вимогами концепції «Нова українська школа» кожний перший клас, окрім необхідного обладнання для навчального процесу, повинен мати осередок для гри, оснащений настільними іграми, інвентарем для рухливих ігор; осередок художньо-творчої діяльності з поличками для зберігання, стендами для змінної виставки дитячих робіт тощо; осередок відпочинку з килимами для гри, стільцями, кріслами, подушками; куточок живої природи...
Уже два місяці навчальні заклади Луганщини працюють за новою концепцією, яка вважається ключовою реформою Міністерства освіти і науки України, але жоден перший клас поки що, на жаль, не відповідає вказаним вимогам цієї концепції.
До речі, в цьому навчальному році на Луганщині відкрилися 326 перших класів, у яких навчаються 5 972 учні. Більшість класів, а це 301, мають українську мову навчання. Є 25 російських класів, здебільшого — в таких великих індустріальних містах, як Лисичанськ та Сєверодонецьк.
Як і всі області України, Луганщина отримала державну субвенцію у понад 15 млн грн, спрямовану безпосередньо на Нову українську школу: більш як шість млн пішло на закупівлю дидактичного матеріалу для першого класу, стільки само — на меблі, понад три млн — на придбання комп’ютерного обладнання тощо. Тільки-но ці кошти у червні надійшли до області, відразу ж їх розподілили по містах і районних центрах. У свою чергу органи місцевої влади ухвалили рішення щодо співфінансування і почали процес закупівлі обладнання. Звичайно, бачився ідеальний варіант, коли все необхідне облаштування перших класів мало відбутися до 1 вересня. На жаль, так не сталося, і причини цього загальновідомі: через те, що обладнання нині закуповують усі навчальні заклади країни, утворилася черга. Тож доводиться чекати.
Нині Луганщина придбала необхідного обладнання на 70%. Зокрема, по Сєверодонецьку триває процедура відкритих торгів на закупівлю 160 комплектів сучасних меблів, дидактичних матеріалів, комп’ютерів тощо. У Рубіжному ситуація краща: меблі для першачків уже прибули, є контейнери для роздавального матеріалу, очікується надходження стільців, столів та шаф для зберігання засобів навчання. В Біловодській ОТГ меблі завезено повністю.
За словами директора департаменту освіти і науки ОДА Юрія Стецюка, процес підготовки до Нової української школи вже закінчується у Рубіжному, а також у Білокуракинському, Марківському, Станично-Луганському, Сватівському, Старобільському районах.
— Маємо надію, що тут усе буде гаразд і підготовка завершиться за всіма вимогами концепції. Школи матимуть все необхідне для навчання за новою програмою, — каже він. — Зовсім погані справи у Новопсковському районі. Місцевою владою тут виділено 104 тис. грн, але в плані співфінансування цього явно недостатньо. Для вирішення питання необхідно внести зміни до районного бюджету. Це єдиний приклад в області, коли закупівля обладнання для Нової української школи просувається дуже повільно. Та все-таки процес триває, отже, думаю, наступного року таких проблем у нас не буде. Парти для першачків будуть мобільними, куточки відпочинку — обладнаними. Ми розуміємо, що для цього подекуди площа класів має бути збільшена, особливо, коли там навчається понад 30 дітей. Сьогодні кожний вчитель, керівник закладу освіти, всі батьки мають відчувати, що наша українська школа змінюється.

Луганська область.