Представники головної прокуратури Туреччини заявили, що в справі про зникнення саудівського журналіста слідство з’ясувало: він був задушений у приміщенні генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня. Після вбивства його тіло було розчленовано й усі фрагменти знищені, повідомило турецьке інформаційне агентство Anadolu. «Убивство журналіста не могло бути здійснено без санкції й інструкцій з боку влади «найвищого рівня» Саудівської Аравії», — заявив прес-секретар правлячої в Туреччині Партії справедливості і розвитку Йомер Челік. «Доведеться іще з’ясувати — хто дав таку команду», — зазначив Челік.
Раніше повідомлялося, що електронний годинник Apple Watch, який журналіст мав при собі під час візиту до генконсульства, міг записати його допит, катування та момент убивства й зберегти аудіофайл у «хмарі». Турецькі спецслужби минулого тижня передали копії всіх аудіо- та відеозаписів голові ЦРУ США Джині Хаспел, яка прилітала до Стамбула, щоб ознайомиться з гучною справою.
Наречена Джамаля Хашоггі Хатідже Дженгіз, яка є громадянкою Туреччини, заявила, що відповідальність за злочин має нести влада Ер-Ріяда. Вона взяла участь у заходах, присвячених пам’яті Джемаля Хашоггі, що відбулися в Лондоні. Виступаючи, вона звернулася із проханням до президента США Дональда Трампа: «Допоможіть виявити правду, пов’язану з убивством, і посприяйте встановленню справедливості. Не можна допускати, щоб такий нахабний злочин було приховано. Як таке вбивство могло бути вчинено, найімовірніше, знають саудівські повноважні особи, тому що воно було добре спланованим».
Держсекретар США Майк Помпео, якого цитує Anadolu, заявив: «Те, що сталося, — жахливо. Убивство Джамаля Хашоггі на території консульства в Туреччині порушує всі норми міжнародного права. Це всім зрозуміло». Він запевним, що США «не розраховуватимуть на інших», а самі «відтворять модель обставин» на підставі отриманої від Туреччини інформації. Як поінформував журналістів під час брифінгу заступник прес-секретаря Держдепу США Роберт Палладіно, у Вашингтоні обмірковують, які додаткові ефективні санкції слід вжити щодо осіб, підозрюваних у причетності до вбивства. Поки що Держдеп наказав не видавати американські візи підозрюваним у цьому злочині.
Але той самий Помпео наголосив, що Вашингтон хоче зберегти наявний десятиліттями союз із Саудівською Аравією й відмовляється критикувати престолонаступного принца Мухаммеда бін Салмана, який є другим заступником прем’єр-міністра, міністром оборони, головою правління благодійного фонду Мухаммеда бін Салмана, головою королівського суду, головою ради з економічних питань і розвитку країни, а з 4 листопада 2017 року ще й головою Антикорупційного комітету Саудівської Аравії.
Але саме принц-наступник, який неодноразово був об’єктом критики Хашоггі, на думку світових ЗМІ, мав усі підстави ненавидіти журналіста. Однак, доки слідство не доведе прямого зв’язку Мухаммеда бін Салмана з убивством Хашоггі, Сполучені Штати не стануть сваритися зі своїм таким важливим партнером у цьому регіоні.